AMBASADA UKRAJINE U SRBIJI SAOPŠTILA: Ruska strana vrbovala maloljetnike za učešće u sukobima

„Ukrajinska strana istražuje brojne slučajeve učešća maloljetnih lica u oružanom sukobu u Donbasu, koje sprovodi ruska okupatorska uprava“, saopštila je danas ambasada Ukrajine u Srbiji.

  • Regija

  • 03. Jun. 2020  

  • 0

Kako se tvrdi, 2014. godine su vođe ruskih oružanih formacija regrutovali maloljetnike iz okruga Donjecke i Luganske oblasti za učešće u oružanom sukobu.

Ambasada ističe da je učešće maloljetnika u oružanim sukobima zabranjeno članom 4 Opcionog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta, koju su ratifikovale kako Ukrajina, tako i Rusija.

„Na osnovu brojnih slučajeva prinude i vrbovanja djece na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine od strane ruske okupatorske uprave, Kancelarija Generalnog tužioca Ukrajine otvorila je krivični postupak prema 1. delu čl. 438 Krivičnog zakona Ukrajine, tj. prema kršenju zakona i običaja rata“, navodi se u saopštenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...