THACI IMA PRINCIPE: "Neću ići u Brisel jer Lajčak ne priznaje Kosovo"

'Lično sam rekao Lajčaku da će uraditi dobar posao samo ako prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu', rekao je Thaci.

  • Regija

  • 04. Jun. 2020  

  • 1

Predsjednik Kosova Hašim Thaci izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Nadam se koordinaciji sa [Avdullahom] Hotijem kao premijerom. Ispunit ću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, ali nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što Lajčak ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gdje je riječ o dijalogu između Prištine i Beograda", rekao je Thaci u emisiji Presing na T7, prenosi Kosovo Online.

On je dodao da je bivša šefica diplomatije EU Federica Mogherini dala do znanja da je Kosovo nezavisna država i nije im se obraćala sa "Priština".

Kurti bi trebao podnijeti izvještaj novom premijeru

"Lično sam rekao Lajčaku da će uraditi dobar posao samo ako prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, Kosovo prvo mora da dobije liberalizaciju viza kako bi se vratilo povjerenje u evropske institucije", dodao je Thaci.

Prema njegovim riječima, Kurti bi trebao podnijeti izveštaj novom premijeru o onome o čemu je razgovarao tokom posljednja tri mjeseca sa Lajčakom i šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

Takođe je i poručio da neće ići u borbu za drugi mandat na mjestu predsjednika Kosova.

"Nemam dogovor ni sa kim, ni sa Isom Mustafom ni za jednu funkciju. Rekao sam da ću mandat završiti u februaru. Neću više biti predsjednik", poručio je Thaci.

Nova vlada Kosova

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova vlada na čelu s premijerom Avdullahom Hotijem.

Glasanje na sjednici uslijedilo je nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova da je dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu i čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenio je odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom.

(Agencije/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...