"SB" NA LICU MJESTA; IZETBEGOVIĆ IZAŠAO PRED NOVINARE USRED SJEDNICE: Lider SDA govorio o Radončićevoj ostavci, premijeru Novaliću, problemu sa pravosuđem… (FOTO)

U Sarajevu se danas održava redovna sjednica Predsjedništva SDA, a u njenoj pauzi medijima se obratio lider stranke Bakir Izetbegović

  • Vijesti

  • 04. Jun. 2020  04. Jun. 2020

  • 0

- Mi smo ocijenili da imamo sasvim dobre rezultate u institucijama BiH kad je u pitanju borba sa pandemijom - i zdravstveni segment i ovaj koji se odnosi na mjere koje trebaju da pomognu privredi - rekao je Izetbegović na početku konferencije za novinare.


Postignuti su, naveo je, konkretni rezultati kad su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH.

- Nismo zadovoljni sa reakcijama Vijeća ministara. Mislim da se tamo namjerno radi neka soft blokada od strane gospodina Tegeltije. Pojedini ministri se trude da urade posao, a čitavo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo. Dapače, još uvijek nemamo ni usvojen budžet za 2020. - rekao je Izetbegović.

Očekuje da se konačno poduzmu konkretne mjere koje će se odnositi na pomoć privredi, prenose Vijesti.ba.

- Nažalost, afera "Respiratori" bacila je sve ovo o čemu govorim u sjenu. Pozivamo pravosudne institucije da što prije okončaju istragu o spornoj nabavci respiratora, u skladu sa zakonom i bez političkih i medijskih uticaja, kako bi se utvrdila puna istina i sankcionisalo svako kršenje zakona koje se eventualno utvrdi - poručio je Izetbegović.

SDA i on su, ističe, snažno stali uz premijera FBiH Fadila Novalića.

- Tu smo čuli kritike da se radi o nedopuštenom uticaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom, i ne samo da imamo pravo, nego imamo i obavezu da svaki fenomen pozitivan - negativan potcrtamo i reagujemo na njega - naglasio je.

SDA, nastavlja, nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, a naročito ne pravosuđu, prenose Vijesti.ba.

- Sa nama može problem imati samo krivosuđe. Mi mislimo da je ovdje nažalost sasvim jasno da su Tužilaštvo i VSTV BiH pristrasni, da su pod političkim uticajem, da ne sude i da se ne odnose jednako prema predstavnicima svih naroda u vlasti, odnosno konkretno da je nezamislivo da urade recimo premijeru RS-a ono što su uradili premijeru FBiH - poručuje Izetbegović.

Prema njegovim riječima, odnos prema onima koji su navodno napravili ratne zločine kada su u pitanju Bošnjaci u posljednje tri godine je jedna kampanja "da se stvori virtualni udruženi zločinački poduhvat od strane Armije RBiH, da se strane izjednače, da se čitava ta istina o zbivanju tokom rata izrelativizira i da se stvore neke nove političke okolnosti".

- Mi pozivamo na temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH koja će zaista učiniti da imamo nepristrasno, profesionalno, kvalitetno i neovisno sudstvo - riječi su Izetbegovića.

Komentarisao je i izlazak lidera SBB-a Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH i njegovu najavu da će ta stranka izaći iz koalicije na državnom nivou, odnosno da neće imenovati novog ministra sigurnosti.

-  Žao nam je što je to tako. Mislim da se na taj način u jednom osjetljivom momentu usložnjavaju politički odnosi i slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države. Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića. On je u par navrata do sada govorio da smatra da je dovoljno uradio na toj poziciji, ali kao što rekoh, izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti - poručio je Izetbegović.

Pozvao je Vijeće ministara BiH i predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da se neodložno osiguraju finansijska sredstva za početak procesa provođenja lokalnih izbora, prenose Vijesti.ba.

- Mi ćemo podržati svako rješenje kada je u pitanju potpora održavanju lokalnih izbora, makar i parcijalno, mada bi po zakonu trebalo osigurati sva sredstva - dodao je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...