HOĆE LI SE ČOVIĆ BAREM MALO ZACRVENJETI: Pandža priznao da je bivšim direktorima uplaćeno više od pola miliona maraka!

Dok se Aluminijski kombinat Mostar slamao pod teretom enormnih gubitaka koji su, na koncu, premašili 400 miliona KM, članovi Uprave ovog preduzeća, imenovani ispred HDZ-a Dragana Čovića, mjesečno su zarađivali i do 19.000 KM.

  • Društvo

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 2

Većina građana BiH vjerovatno ne zna da BiH, odnosno FBiH, još plaća kreditne rate pariskom klubu povjerilaca koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kreditirao gradnju Aluminijskog kombinata Mostar. Taj je kredit trebao biti davno otplaćen, ali je zbog rata reprogramiran pa se još otplaćuje. Mostarsko preduzeće, nekadašnja kičma privrednog razvoja Hercegovine, u međuvremenu se slomilo pod teretom 400 miliona KM nagomilanih gubitaka, nastalih tokom posljednjih desetak godina.

"Slobodna Bosna" je proteklih godina u nizu tekstova izvještavala o neminovnom slomu mostarskog giganta zbog pljački i kriminala džinovskih razmjera, u kojoj su sudjelovale uprave imenovane od HDZ-a.

Šokantna je činjenica da je u Mostaru netragom nestalo 400 miliona KM, a da zbog toga još nije podignuta niti jedna krivična prijava, a da ne govorimo da niko zbog toga nije priveden u istražni zatvor. U nastavku pročitajte tekst koji je naš portal objavio sredinom prošle godine, a u kojem je jedan od glavnih aktera istaknuti HDZ-ovac Mijo Brajković, nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor Aluminijskog kombinata, koji je nakon pljačke provedene u "Aluminiju" pobjegao u Zagreb, gdje mirno živi grickajući ukradene milione.

Još krajem 2014. godine, Tužilaštvu HNK upućeno je nekoliko izvještaja Finansijske policije zbog osnovane sumnje u krivična djela izvlačenja novca iz mostarskog Kombinata, ali do sada niko nije reagirao.

U ladicama Tužilaštva HNK već pet godina nalazi se devet izvještaja o postojanju osnovane sumnje o počinjenju krivičnih djela većeg broja osoba u preduzeću "Aluminij". Ovu informaciju potvrdili su u federalnoj Finansijskoj policiji.

"Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje privrednog društva 'Aluminij' d. d. Mostar Kantonalnom tužiteljstvu HNK podnijela 9 (devet) Izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 (četrdeset osam) lica sa prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela, u daljem postupku oduzme." 

O kojim je imenima riječ, zbog tajnosti istrage, detalje prijave nismo mogli dobiti, ali su dijelovi izvještaja odavno poznati javnosti. Od, naprimjer, enormnog novca koji se izdvajao za članove menadžmenta ovog kombinata, bivši direktor Mijo Brajković uspio je inkasirati više od 700.000 KM kroz nagrade, otpremnine, ugovore o konsultantskim uslugama.

Stan u Mostaru koji je otkupio za skoro 13.000 KM, zamijenio je zagrebačkim u vlasništvu "Aluminija", tri puta vrednijim, ali je procijenjen na istu sumu.

No, Brajković nije jedini, a visoka primanja su tek dio onoga što se istraživalo u Aluminijskom kombinatu. Nepovoljni ugovori s dobavljačima sirovina za preradu, od FEAL-a do "Primorke", tu je i preprodaja struje... što se navodi u posljednjim prijavama dioničara. Jedan od štetnijih ugovora je rezanje bivše Tvornice glinice Mostar i prodaja starog željeza, za koju su mali dioničari tada ustvrdili "da je vrijedila 46 miliona, a menadžment na čelu s Ivom Bradvicom prodao ju je za šest miliona".

U Izvještaju Finansijske policije FBiH o poslovanju "Aluminija" u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine, koji je predat Kantonalnom tužilaštvu u Mostaru, inspektori su došli do zapanjujućih podataka kada je riječ o isplati plaća u ovom najvećem gubitašu na prostoru Federacije BiH. Utvrđeno je, naime, da je upravljački sloj "Aluminija", u doba najvećih gubitaka, isplaćivao plaće kao da vode najprofitabilniju firmu u državi. Direktori "Aluminija" zarađivali su, u pravilu, približno 20 hiljada KM mjesečno, a izvršni direktori od 12 do 15 hiljada mjesečno! 

Finansijska policija nedvojbeno je utvrdila da je s računa "Aluminija" dan prije nego što će mu biti isključena struja zbog neplaćenih računa, 300 hiljada maraka isplaćeno bivšem direktoru Ivi Bradvici

Istog dana, 9. jula 2019. godine, na račun još jednog bivšeg direktora - Nikice Ljubića "Aluminij" je uplatio 95 hiljada KM. Zaboravljen nije bio ni Tomislav Lovrić, bivši izvršni direktor za ekonomsko-finansijske, računovodstvene i komercijalne poslove. Na njegov račun "Aluminij" je uplatio 94 hiljade maraka. 

Bivšem predsjedniku Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Dinku Mariću uplaćeno je 25 hiljada maraka. Na  račun Ružice Burić, bivše direktorice Sektora pravnih, kadrovskih i zajedničkih poslova u "Aluminiju", uplaćene su 22 hiljade maraka, dok je bivšem direktoru Mariju Gadžiću isplaćeno 17 hiljada maraka.

Na pitanje inspektora Finansijske policije "ko je odredio prioritete i donio odluku o isplati sredstava samo dan prije isključenja struje", direktor "Aluminija" Dražen Pandža pravdao je to umanjenjem obaveza društva.

- Zatražili smo da se donesu sudske presude i pravna služba je dostavila pravomoćne sudske presude na taj dan te predmete koje su oni dostavili, mi smo djelimično platili da bismo umanjili obaveze društva - kazao je Pandža inspektorima.

Da umanjenje obaveza društva i nije neko opravdanje, pokazuje činjenica da su samo devet dana ranije ukupne obaveze samo za neto plaće, poreze i doprinose u tom periodu iznosile više od 15 miliona maraka. Za samo šest mjeseci 2019. godine "Aluminij" je uspio napraviti gubitak od 60 miliona maraka!

Ni sudske presude nisu opravdanje, jer je "Aluminij" u tom momentu imao 13 sporova ukupne vrijednosti od više od 111,7 miliona KM, u kojima je zaključena nagodba, ali je novac isplaćen samo bivšim direktorima.

Apsolutno nisu bile izvršene isplate samo direktorima, bilo je isplata i radnicima, odnosno isplaćene su sve pravosnažne sudske presude djelimično, pravdao se Pandža inspektorima.

Međutim, u Izvještaju Finansijske policije stoji da je novac po sudskim presudama isplaćen samo bivšim direktorima!

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...