IZGLEDALO JE DA SU OBUZDALI EPIDEMIJU, ALI SADA JE STIGAO DRUGI VAL: U 24 sata imali su 3.574 slučaja, vlasti apeliraju na građane da se drže uputa

Iranu prijeti mogućnost povratka političke, ali i zdravstvene krize nakon što posljednji podaci pokazuju porast broja oboljelih od koronavirusa.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2020  05. Jun. 2020

  • 0

Prije mjesec dana izgledalo je kao da su vlasti stavile epidemiju pod kontrolu, ali drugi val sve je izvjesniji, piše The Guardian.

Prema podacima ministarstva zdravstva objavljenima u četvrtak, u posljednja 24 sata zabilježili su 3.574 nova slučaja. Treći dan zaredom bilježe više od 3.000 novih slučajeva dnevno. Dnevni rekord po broju oboljelih Iran je zabilježio 30. marta, kada su imali 3.186 slučajeva. Iran je jedna od prvih zemalja Bliskog istoka u kojoj se koronavirus proširio u februaru.

Uprkos stalnom porastu broja oboljelih posljednjih dana, iranske vlasti ubrzano ukidaju mjere zabrane u trgovinama, džamijama, školama, uredima i na putovanjima. I granica s Turskom je otvorena za teretni promet.

Posljednjih dana, čelni ljudi vlade bili su žestoko kritični prema građanima upozoravajući ih da ne ignoriraju pravila ponašanja i uvedene mjere, osobito na radnim mjestima.

Iranians, some wearing face masks, walk along a street in the capital Tehran on June 3, 2020, amid the novel coronavirus pandemic crisis. - The spread of novel coronavirus has accelerated again this month in Iran which today officially confirmed over 3,000 new cases for a third consecutive day. (Photo by - / AFP)AFP

- Ako ne budete poštivali upute, vlada će biti prisiljena ponovno uvesti karantin, koji će poremetiti svakodnevicu i nanijeti ozbiljnu štetu cjelokupnoj privredi - poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Najveća utjeha za ministarstvo zdravstva je činjenica da broj umrlih po danu ne raste u istoj mjeri kao i broj novozaraženih, čime se daje na značaju argumentu da je povećan broj novih slučajeva rezultat većeg broja testiranja i načina registracije slučajeva.

Broj smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata je 59, čime je ukupan broj žrtava koronavirusa porastao na 8.071. Rekord po broju umrlih zabilježen je 4. aprila, kada je u 24 sata preminulo 158 osoba.

Iranske vlasti sada moraju odlučiti hoće li uvesti novi karantin ili se nadati da će drugi val postepeno nestati. Prije samo 10 dana broj novih slučajeva bio je ispod 2.000, a rapidan rast u posljednjih pet dana ne može se olako objasniti širim testiranjima.

Najpogođenije su pokrajine Khuzestan, Hormozgan, Kurdistan i Kermanshah, a tamošnjim građanima se preporučuje obavezno nošenje zaštitnih maski u javnosti.

Zanimljiv podatak vezan za Hormozgan govori da 25 posto zaraženih čine domaćice, koje su se zarazile u vrijeme šopinga.

U Iranu je prvi slučaj koronavirusa zabilježen 19. februara u gradu Qomu.

(Jutarnji.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...