POTPUNI PREOKRET U LIBIJI: Palo posljednje uporište Haftara i njegovih proruskih saveznika

Vijest o zauzimanju posljednjeg uporišta generala Haftara objavio je Mohamad Gununu, glasnogovornik Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaju Ujedinjeni narodi, a vojno podržava Turska u skladu sa međunarodnim ugovorom.

  • Svijet

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 0

Nakon što su Haftarove snage prije nekoliko dana izgubile nadzor nad velikom vojnom bazom Al-Watiya, stotinjak kilometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija, odakle su napadale na libijsku prijestonicu evakuiravši na brzinu svoje snage pred naletom jedinica odanih Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), na čelu s premijerom Fayezom Al-Sarrajem, koja, pak, ima otvorenu vojnu i političku podršku Turske, iz Libije stižu nove informacije, koje govore o vojnoj prevlasti jedinica odanih Vladi nacionalnog jedinistva.

Snage GNA ušle su, naime, u zoru u grad Tarhunu bez borbe. Zauzimanje ovog grada simbolizira težak poraz za maršala Haftara, koji već više od godinu dana pokušavao zauzeti Tripoli.

Trupe GNA trijumfalno su ušle u grad u noći s četvrtka na petak. Mediji tvrde da ih je stanovništvo dočekalo s veseljem. Tarhuna, smještena 80 kilometara jugoistočno od Tripolija, bila je pozadinska baza snaga Khalifa Haftara za napad na glavni grad Libije. Te su snage već dva dana započele povlačenje na jug, a iza sebe su ostavile nekoliko vojnih vozila i municiju.

U Tarhuni je stoga formiran posljednji bastion Khalifa Haftara u zapadnoj Libiji nakon povlačenja ovog četvrtka iz strateških gradova regije, kao i iz baze Al-Watiya, zatim s aerodroma Tripoli i južno od glavnog grada.

Zauzimanje Tarhune od GNA znači prekretnicu u libijskom sukobu. Time se završava napad maršala Haftara na Tripoli, koji je uz pomoć paravojnih proruskih snaga pokrenut 4. aprila 2019. godine.

Libijska nacionalna vojska tek treba komentirati najnovija zbivanja, ali je u četvrtak Ahmad al-Mismari, njihov glasnogovornik, najavio povlačenje iz Tripolija i “preusmjeravanje”. Povlačenje je predstavio kao “dokaz dobre volje” nakon najavljenog nastavka vojnih razgovora UN-a.

Sukob u Libiji posljednjih mjeseci prati sve veća umiješanost stranih sila. Povećana vojna podrška turskog saveznika omogućila je Vladi nacionalnog jedinstva postizanje uspjeha na terenu i preokret ravnoteže snaga.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...