ISPLIVALI NAJNOVIJI JEZIVI DETALJI SMRTI PJEVAČICE JELENE MARJANOVIĆ: Ovo do sada niko nije znao...

- Žrtva je pokušala da izađe na drugu stranu kanala, otuda otisak patike na tom mjestu, ali ona nije mogla da ostavi trag krvi pronađen na grani – dodao je Stanković.

  • Hronika

  • 06. Jun. 2020  

  • 0

Jelena Marjanović ubijena je na surov način, a na njenom tijelu uočen je veliki broj povreda nenesenih jedna za drugom u relativno kratkom vremenu.

Sve povrede imaju elemente zaživotnih, a mjesto na kom je pronađena bilo je i mjesto na kom je ubijena. Ne može se isključiti mogućnost da je u zločinu učestvovalo više napadača.

Ovo je mišljenje sudskih vještaka koji su juče govorili u nastavku suđenja Zoranu Marjanoviću za ubistvo njegove supruge, pjevačice Jelene Marjanović. Sudski vještak Zoran Stanković objasnio je da je na tijelu Jelene Marjanović bio uočljiv veliki broj povreda, a da sve one imaju elemente zaživotnosti.

Prve povrede nastale kada je na sebi imala gornji dio trenerke sa kapuljačom. Tada nastaju dvije povrede: desni lakat, o čemu govori trag na tkanini, zadnja lijeva četvrtina tjemena o čemu govori oštećenje na kapuljači trenerke, nanesene šiljastim predmetom. U vrijeme nanošenja prve dvije povrede stajala uspravno ili u polusavijenom položaju, bila je okrenuta leđima – objasnio je Stanković.

Sve povrede koje je tokom borbe sa napadačem zadobila Jelena Marjanović nanošene su jedna za drugom u relativno kratkom vremenu, a prva je nastala kada je na sebi imala gornji dio trenerke sa kapuljačom.

- Odmah zatim zadobila je još osam povreda nastalih udarcima metalnim predmetom, polomljene kosti lobanje, oštećenja moždanog tkiva… Svaki od tih osam udaraca je smrtonosan, a samo jedan je bio dovoljan da dovede do gubitka svijesti ili smrti što ukazuje da je ubijena na veoma svirep način – kazao je vještak Stanković.

Kako je dalje objasnio, prilikom nanošenja tih osam povreda, ubijena se nalazila u vodi, prvo uspravno, onda savijena, a ubica je bio iznad nje.

- Na tijelu je imala odbrambene povrede, na desnoj šaci podlive, pošto je pokušavala njome da se zakloni, to jest odbrani od ubice. Na licu je imala podlive i oguljotne, kao i povrede gornjih ekstremiteta. Povreda na desnoj potkoljenici nastala je nakon smrti. U desnom plućnom krilu pronađena je graničica, kao i ljuspasti tragovi i mulj, što implicira da je u tim trenucima bila živa i pokušavala je da diše. U želucu je također uočen vodeni sadržaj – kazao je vještak.

Tijelo je, prema rezlutatima analiza, bilo u vodi najmanje pet, šest sati, a moguće čak i više od 10. Kako je vještak objasnio odgovarajući na pitanje sudije i advokata odbrane, ne postoji način da se utvrdi tačan broj sati koje je tijelo provelo u vodi.

- Bila je zdrava, u krvi joj nisu pronađeni alkohol, droga, niti bilo koje druge supstance. Svijetlo siva majica koju je imala na sebi bila je natopljena krvlju, a tijelo se nalazilo ispod vode, zato je postojao problem da ga pronađu policijski psi. Voda je sprala dio krvi sa rana – kaže vještak.

Odbacio je navode koji su se pojavljivali u javnosti da su joj prsti umakani u varikinu, a također potvrdio da joj odjeća nije bila presvlačena. Prema svim pronađenim tragovima, Stanković, zajedno sa kolegom Milanom Kunjadićem, složio se da je ubica bio desnoruk.

- Žrtva je pokušala da izađe na drugu stranu kanala, otuda otisak patike na tom mjestu, ali ona nije mogla da ostavi trag krvi pronađen na grani – dodao je Stanković.

Vještak Kunjadić objasnio je da je dok je trčala izgubila desnu patiku i gumicu za kosu, a da je ispred kanala zadobila rane na glavi. Nakon toga joj je skinut gornji dio trenerke.

Dva oružja ili dva napadača?

Sudski vještak, na pitanje advokata i sudije, nije mogao da odbaci mogućnost da u zločinu nisu učestvovala dva napadača ili da je su korišćena dva oružja. Kao jedno od mogućnosti navedeno je to da je oružje korišteno u surovom ubistvu imalo dvije različite strane, jednu oštru i jednu tupu.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...