ČOVIĆEV TEROR SE NASTAVLJA: HDZ blokira Garantni fond za pomoć privredi u FBiH

Dom naroda FBiH usvojio je početkom maja “Antikorona-zakon”, koji je nekoliko dana poslije i zvanično stupio na snagu.

  • Politika

  • 08. Jun. 2020  08. Jun. 2020

  • 3

Radi se o Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica pandemije, koji u sebi sadrži uspostavu dva fonda – Stabilizacijskog i Garantnog, “teških” oko milijardu maraka za podršku privredi. Samo kroz Stabilizacijski fond realni sektor i socijalni fondovi imat će podršku od oko 500 miliona KM. Kroz Garantni fond, u koji bi se položilo 100 miliona KM, aktivirao bi se kreditni potencijal za ekonomiju, koji će sezati do 500 miliona KM.

Međutim, uredbu o uspostavljanju Garantnog fonda, iako je spremna već duži period, ministrica finansija i kadar HDZ-a Jelka Milićević još nije dostavila na Vladu Federacije BiH.

Sredstva ovog fonda uglavnom bi činila komisiona sredstva Federalne vlade kod Razvojne banke FBiH. Po potrebi, dodatna sredstva mogla bi biti osigurana od Vlade FBiH, ali i međunarodnih kreditora ili donatora. Garancije bi se plasirale prema komercijalnim bankama od Razvojne banke FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...