TEGELTIJA TVRDI: "Sredstva za lokalne izbore biće osigurana"

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija kazao je u srijedu, 10. juna, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) da će sredstva za lokalne izbore u BiH, dio koji osigurava Vijeće ministara BiH, biti osigurana ili kroz budžet ili posebnom odlukom.

  • Politika

  • 10. Jun. 2020  10. Jun. 2020

  • 0

Poslaničko pitanje u vezi s osiguravanjem sredstava za provođenje lokalnih izbora postavila je poslanica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke (NS).

Marinković-Lepić je, također, citirala predsjedavajućeg Tegeltiju, koji je ranije izjavio da „izbori mogu biti raspisani i sredstva osigurana“.

Tegeltija je, također, kazao da i dalje stoji pri tom stanovištu te da se se izbori, prema njegovom mišljenju, moraju održati u ovoj godini.

Dodao je da postoji pripremljena odluka koju je pripremio kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u slučaju da ne bude usvojen budžet institucija BiH u odgovarajućem trenutku.

„Naš plan je bio da se budžet do kraja maja uputi u proceduru. Nažalost, još nije upućen, jer su u posljednjem trenutku došli zahtjevi prema Ministarstvu finansija BiH za izmjenu određenih budžetskih korisnika“, kazao je Tegeltija.

Dodao je kako je zbog toga prolongirano usvajanje budžeta na Vijeću ministara BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) odgodila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji su bili raspisani za 4. oktobar, na 15. novembar, jer novac za njihovo održavanje nije osiguran.

Razlog je neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, zbog čega je Centralna izborna komisija bila spriječena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki.

S ovom odlukom nisu se složili brojni predstavnici vlasti u BiH, a ocjenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom BiH podnio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odnosno Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...