U DŽAMIJI U SRCU ISTANBULA, NEKADA NAJVEĆOJ KRŠĆANSKOJ CRKVI, PONOVO ĆE SE UČITI EZAN: Turska zbog svog poteza odlučno odbacuje kritike...

Status Aja Sofije, istanbulske crkve iz 6. stoljeća pretvorene u džamiju i tridesetih godina 20. stoljeća u muzej, pitanje je "nacionalnog suvereniteta", rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

  • Svijet

  • 12. Jun. 2020  12. Jun. 2020

  • 2

"U konačnici, to nije međunarodno pitanje. To je pitanje nacionalnog suvereniteta", rekao je Cavusoglu za mrežu NTV odgovarajući na pitanje hoće li ona biti otvorena za islamski obred.

Aja Sofija upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, ali strogi tumači islamske vjere odavno traže da današnji muzej ponovno postane džamija.

U maju su se u Aja Sofiji održale molitve na godišnjicu osmanskog osvajanja tadašnjeg Konstantinopolisa 1453., a danas Istanbula.

"Neki krugovi izvan turske nacije ne mogu se pomiriti s tim kome pripada Aja Sofija, pa čak i Istanbul, i to danas, 567 godina nakon osvajanja", rekao je.

"Važno je šta turski narod želi", dodao je Cavusoglu držeći dokument iz 1462. u kojem stoji da je Aja Sofija upisana kao džamija.

Za mnoge Turke današnji status Aja Sofije simbol je sekularnog ustava zemlje. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Službena Atina osuđuje korištenje nekadašnjeg sjedišta Grčke pravoslavne crkve u vjerske svrhe.

Cavusoglu odbacuje "lekcije iz Grčke" i upozorava da je Atina danas jedina prijestolnica u Evropi u kojoj nema džamije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...