SAD JE JASNO ZAŠTO REPUBLIKA SRPSKA NEZAUSTAVLJIVO TONE: Svako treće preduzeće u Banjoj Luci je…

Od snažnog privrednog centra s razvijenom industrijom u kojoj su gospodarile kompanije poput “Čajaveca”, “Incela”, “Jelšingrada”, “Fruktone”, “Mljekare” i brojnih drugih, u nepovrat izgubljenih u tranziciji i kriminalnoj privatizaciji, privreda Banje Luke se u posljednjih nekoliko godina oslanja uglavnom na trgovinu.

  • Ekonomija

  • 16. Jun. 2020  16. Jun. 2020

  • 0

To pokazuju i podaci gradskog Odjeljena za privredu, prema kojima od 8.861 preduzeća na teritoriji grada, čak 2.646 posluje u oblasti trgovine ili nepunih 30 odsto. U toj branši, gdje su tokom prošle godine ostvareni prihodi od 2,89 milijardi maraka, radi 12.803 ljudi, uvjerljivo najviše od svih ostalih djelatnosti.

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da u poslovanju s nekretninama postoji 1.380 firmi, dok u prerađivačkoj industriji posluje 665 preduzeća ili 7,5 odsto od ukupnog broja.

Slična je slika i kada je preduzetništvo u pitanju. Od 4.418 aktivnih radnji, 1.147 se bavi trgovinom, 843 ugostiteljstvom, a 639  ostalim uslužnim djelatnostima.

Struktura preduzeća u Banjoj Luci možda najbolje govori šta je ostalo od nekadašnje privrede.

Od 17.020 poslovnih subjekata koji posluju u Banjoj Luci, skoro 50 odsto zapošljava manje od 50 radnika. Velikih kompanija, koje zapošljavaju više od 250 radnika, tek je 86 i njihov je broj u ukupnom broju preduzeća na nivou statističke greške.

trgovina

Inače, u Banjoj Luci su u proteklih 20 godina putem privatizacije prodata 134 preduzeća po ukupnoj cijeni od 1,37 milijardi maraka, a upravo se u njihovim industrijskim halama i postrojenjima danas trguje.

(SB/Capital)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...