SVI SU NA NOGAMA, DUGE CIJEVI NA ULICAMA: Jedan policajac ubijen, drugi teško ranjen prilikom rutinske kontrole…

Jedan novozelandski policajac je ubijen, a drugi je teško ranjen tokom rutinske saobraćajne kontrole, a za napadačem je pokrenuta široka potraga, objavila je tamošnja policija.

  • Svijet

  • 19. Jun. 2020  19. Jun. 2020

  • 0

Škole u blizini mjesta događaja, do kojeg je došlo u zapadnom dijelu Aucklanda, zatvorene su, a policajci tragaju za počiniocem, koji je prilikom bijega automobilom povrijedio i jednu civilnu osobu.  

Dvojica policajaca bila su nenaoružana, što je u Novom Zelandu uobičajeno, a oružje nose samo pripadnici specijalne policije u zračnim lukama, odnosno specijalci.

"Prema dosadašnjem uvidu, ništa nije ukazivalo na to da će se dogoditi bilo što neuobičajeno", kazao je šef policije Andrew Coster na konferenciji za medije. On nije naveo što je bio razlog da policija zaustavi automobil kako bi obavila kontrolu.

Na Novom Zelandu, gdje je oružano nasilje relativno rijetko, ubijeni policajac prva je žrtva među snagama reda u posljednjih najmanje deset godina.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je kako je ovo ubistvo pogubno. "Gubitak policajca je gubitak nekoga ko radi za sve nas, ali i gubitak člana obitelji, nekoga ko je voljen i ko je nečiji prijatelj", kazala je Ardern. 

Novi Zeland upravo je dan ranije pooštrio zakone koji se odnose na nošenje oružja nakon što je napadač prošle godine u Christchurchu, u najsmrtonosnijem mirnodopskom napadu u zemlji, ubio u džamiji 51 muslimanskog vjernika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...