TEGELTIJA OTVORENO ZAPRIJETIO: "Sudije i tužioci koji budu učestvovali u radu Istražne komisije, suočiće se sa..."

Ne postoji ustavna nadležnost Parlamentarne skupštine BiH za parlamentarni nadzor nad pravosuđem u BiH, izjavio je za RTRS predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

  • Mini market

  • 24. Jun. 2020  24. Jun. 2020

  • 4

On poručuje da je VSTV spreman i želi saradnju sa Parlamentom BiH, ali je rad parlamentarne Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu protuzakonit i antidemokratski, jer zadire u rad pravosuđa u entitetima i Brčko distriktu.

Za to, kažu, nemaju nikavu zakonodavnu nadležnost. Kao najveću manu formirane Komisije, navodi činjenicu da u njenom rukovodstvu sjedi poslanik kojem se sudi pred Sudom BiH.

- Čak i da je sve ustavno i zakonito, a nije, ne bi bilo ni na koji način primjereno da u toj komisiji bude član koji ima potvrđenu optužnicu, koji ima suđenje na Sudu BiH. Danas je na Sudu, a sutra ispituje sudije - rekao je Tegeltija.

Sporazumom o prijenosu nadležnosti iz 2004. godine, VSTV, a ne Parlamentarna skupština, ima ovlaštenje nad radom pravosuđa u BiH. Parlamentarna skupština može propitivati rad pravosudnih institucija na nivou BiH, uključujući VSTV s aspekta finansiranja, ali o suštini njihovog rada, poslanici nemaju nadležnost, smatra Tegeltija.

- Prema tome, kada Parlament BiH putem Istražne komisije raspravlja o pravosuđu u BiH, on raspravlja o funkcionalnosti rada svih sudova i tužilaštava u BiH, uključujući i sudove u Republici Srpskoj i FBiH i Brčko distriktu, za šta nema nikakvu zakonodavnu nadležnost, ne donosi nikakav propis - izjavio je Tegeltija.

Članovi Istražne komisije odbacuju tvrdnje da se miješaju u rad pravosuđa. Ističu da rade u skladu sa zakonom i ovlaštenjima koja imaju po Ustavu.

Učešće Mektića u svemu tome za njih nije problem.

- Problemi u pravosuđu su prisutni i to su priznali svi politički subjekti u BiH. Imamo dobru volju da pomognemo da se ti problemi riješe, a ne da još više komplikujemo, niti imamo pravo na to - poručila je članica parlamentarne Istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosuđu u BiH Mira Pektić.

Savez nezavisnih socijaldemokrata nije htio da učestvuje u radu Istražne komisije, jer je, kako kažu, riječ o neozbiljnoj komisiji koja želi da se bavi izuzetno važnim pitanjima.

- Sudeći po temama koje razmatra i zaključcima koje ta komisija donosi, očigledno je da je riječ o klasičnom “političarenju”, predizbornoj kampanji i kreiranju sadržaja za dnevnopolitičke svrhe, ali i veoma često nedopuštenom pristisku na pravosuđe - izjavila je Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Istražna komisija najavila je da će sudije Branko Perić, Milan Blagojević i Faris Vehabović svjedočiti o uočenim nepravilnostima u bh. pravosuđu.

Milan Tegeltija podsjeća da je VSTV zauzeo stav da sudije i tužioci neće učestvovati u radu te komisije. Oni koji to urade, suočit će se s disciplinskom odgovornošću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...