GENERALNI SEKRETAR NATO-a IMA VELIKA OČEKIVANJA: "Sastanak u Bijeloj kući prvi pravi korak ka dogovoru Beograd - Priština"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da je predstojeći sastanak predsjednika Kosova i Srbije Hashima Thacija i Aleksandra Vučića u Bijeloj kući „prvi pravi korak ka mogućem dogovoru“.

  • Regija

  • 24. Jun. 2020  24. Jun. 2020

  • 0

“Vučić i Thaci možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rješenja“, naveo je Stoltenberg u pisanom odgovoru za "Glas Amerike".

On je podsjetio na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru zapadnog Balkana, počevši od „zaustavljanja dva rata – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dvije decenije“, istaknuvši i da je Srbija, također, partner NATO-a.

Odsustvo EU na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uvjeren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, istaknuo je Stoltenberg.

On je dodao da „niko nema pravo da diktira rješenje“ i da „jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele“.

„Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD-a i EU svodi se na pružanje podrške takvom, uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rješenja“, kazao je Stoltenberg za VOA-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...