CVIJANOVIĆ JAŠE NA RADONČIĆEVIM PARAINFORMACIJAMA: "Nemamo povjerenja u institucije BiH nakon izdavanja hiljada lažnih viza"

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović upozorila je da je migrantska kriza u BiH veliko zlo kojem se ne pridaje dovoljno pažnje, jer ne postoji ujednačen pristup na nivou BiH za njeno rješavanje.

  • Politika

  • 25. Jun. 2020  25. Jun. 2020

  • 0

- Djeluje mi često da mnogi ignorišu taj problem, a i da međunarodna zajednica ne želi da priča o tome. Oni svu svoju priču svode na to kako treba da budemo solidarni, da otvaramo neke kampove, sabirne centre i slično. Međutim, uvijek im poručujem da je EU destinacija gdje su migranti krenuli i tamo treba da im se otvore granice, a ne da mi budemo trajni parking, kako neko reče, za migrante - istaknula je Cvijanović.

Ona je izjavila novinarima u Vlasenici da je zabrinjavajuće to što nema saradnje mnogih država prilikom utvrđivanja idenititeta migranata, a posebno što postoje opravdani strahovi, jer mnogi od njih ili nemaju dokumenta ili imaju više njih iz različitih zemalja, što odmah upućuje na određeni bezbjednosni i svaki drugi problem.

- Јednostavno, u situaciji smo da niste u stanju da utvrdite ko su oni, odakle dolaze. Željeli smo da dobijemo povratnu informaciju od nekih zemalja kada smo im poslali otiske tih lica, ali one prosto nisu htjele da sarađuju. Potom smo imali apsolutno neslaganje bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića s onim što je politika SDA, koji je javno prozvao ljude iz rukovodstva te partije da ne žele da se uhvate ukoštac sa migranstkom krizom - pojasnila je Cvijanović.

Ona je naglasila da će RS u tom smislu nastaviti da radi što je radila, voditi konzistentnu politiku u smislu da na području manjeg bh. entiteta nema smještanja migranata, jer za to nema uslova.

- Također, nemamo povjerenja u one na nivou BiH koji treba da vrše provjeru tih lica, a posebno nemamo povjeranja nakon što su stvari razjašnjene širom diplomatsko-konzularne mreže BiH i saznanja da su se na pojedinim lokacijama i u pojedinim državama davale lažne vize, čime se omogućavalo da hiljade takvih neprovjerenih lica dođu u BiH - pojasnila je Cvijanović.

Cvijanović je ocijenila da treba jačati Graničnu službu, prenosi RTRS. 

- Pogrešno je bilo što se prethodni Savjet ministara na svaki mogući način trudio, vjerovatno nastojeći da obezbijedi sebi podršku što više glasača, da zaposli ogroman broj ljudi u administrativnoj strukturi, a da nisu vodili računa kakve su potrebe Granične službe - istaknula je Cvijanović.

Ona je izrazila zahvalnost Policiji i MUP-u RS-a, koji se stavio na raspolaganje da ojača granicu i oslabi prodor migranata, dodavši da je migrantska kriza problem s kojim ćemo se još dugo nositi u budućnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...