IZ RUSIJE S LJUBAVLJU: Kako je Dodikov boravak u Moskvi rezultirao novim ustupkom Serdarovu…

Boravak člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Rusiji bio je plodonosan za kompaniju „Comsar“ ruskog milijardera Rašida Serdarova. Dan nakon sastanka Dodika s Duškom Perovićem, koji je predstavnik firme „Comsar Energy Hidro“, u „Službenom glasniku RS-a“ osvanulo je produženje koncesije toj firmi za hidroelektranu (HE) „Mrsovo“ na rijeci Lim.

  • Mini market

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

Iako je, kako se novodi, Vlada RS na sjednici 11. juna ove godine odlučila da produži koncesiju za HE „Mrsovo“, Rješenje o tome nije objavljeno do 25. juna.

Prethodno je u Moskvi 23. i 24. juna boravio Dodik, koji se tom prilikom sastao i sa Perovićem, koji je, pored toga što je predstavnik Republike Srpske u Rusiji, istovremeno i zastupnik firme „Comsar Energy Hidro“.

Kompanija „Comsar Hydro Holding Ltd“ dobila je 2012. godine koncesiju za gradnju i korištenje HE „Mrsovo“ na rijeci Lim na period od 30 godina te osnovala u Republici Srpskoj kćerku firmu „Comsar Energy Hidro“, koja je zatražila produženje koncesije.

Inače, toj firmi, koju zastupa Perović, blokirani su svi računi od 18. maja ove godine. Zbog dugova, računi su im bili blokirani i u februaru.

I pored toga, vlasti Republike Srpske izašle su im ususret i Vlada je donijela rješenje kojim je koncesija za HE „Mrsovo“ produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina. Tako će Serdarov imati koncesiju na maksimlno dozvoljeni rok od 50 godina.

Utvrđena je i jednokratna naknada koju treba da plati i ona iznosi 193.150 KM, dok će naknada koju će plaćati za vrijeme produženog trajanja koncesije, iznositi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, piše portal Capital.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...