ODLAZAK VELIKANA: Od posljedica moždanog udara preminuo slavni dizajner, ostat će upamćen po...

Bio je suosnivač cijenjenog časopisa "New York Magazine", a dizajnirao je brojne logotipe.

  • Kultura

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 0

U petak je u 91. godini preminuo Milton Glaser, američki dizajner, najpoznatiji po logotipu 'I love NY', koji čine crna slova i crveno srce na bijeloj pozadini, objavio je "New York Times". 

Glaser, rođeni Njujorčanin, umro je u petak u svom domu na Manhattanu od posljedica moždanog udara. Njegova supruga Shirley kazala je za "Times" da je patio i od zatajenja bubrega.

Povučeni dizajner bio je suosnivač cijenjenog časopisa "New York Magazine", a dizajnirao je brojne logotipe, među ostalima logo za "DC Comics", poster Boba Dylana na kojemu je pjevač prikazan u profilu kao crna silueta sa šarenom kosom te vizuelni identitet serije "Mad Men".

 

Rođen u Bronxu 1929. godine, Glaser je postao jedan od najpoznatijih i najslavnijih svjetskih dizajnera. Svoj najpoznatiji logo - 'I love NY" osmislio je još 1970. godine.

Godine 2009. dobio je Nacionalnu medalju za umjetnost, najprestižniju nagradu kojom američki Kongres odaje počast umjetnicima i pokroviteljima umjetnosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...