ČOVIĆEV PORTAL NAPAO IZETBEGOVIĆA: "Ponovo izmišlja 'četvrti narod' kako bi ograničio konstitutivnost Hrvatima!"

Hrvatski medijski servis, pod kontrolom lidera HDZ-a Dragana Čovića, piše kako je lider SDA Bakir Izetbegović gostovao u emisiji "Dobar dan BiH" televizije Hayat te da je, između ostalog, govorio i o "četvrtom narodu u BiH", što se mostarskom portalu ni najmanje nije dopalo.

  • Mini market

  • 27. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 7

Upitan je li njegovo političko savezništvo s Komšićem jednako snažno nakon potpisivanja sporazuma u Mostaru kao što je bilo do tada, HMS piše da je Izetbegović odgovorio potvrdno.

– Da. Prije sastanka s Čovićem, ja sam se vidio s Komšićem, i to redovito radim. Potrudit ću se da SDA zauvijek ima partnera među ljevičarima, u četvrtom bloku. Uvijek ćemo težiti da imamo takvog partnera, neću dopustiti da se olako raziđemo s Komšićem. Taj četvrti politički narod u BiH će uvijek biti za BiH, NATO put, EU put, zato ćemo uvijek gledati da širimo saradnju među ljevičarima – rekao je Izetbegović.

Ovaj Izetbegovićev stav mostarski portal pod Čovićevom kontrolom cinično je prokomentirao riječima kako Izetbegović „ponovo izmišlja četvrti narod, koji bi trebao ograničiti konstitutivnost Hrvatima u BiH“!

No, Izetbegovićevo spominjanje „četvrtog naroda“ nije usmjereno protiv Hrvata nego direktno proizilazi iz presude Evropskog suda za ljudska prava koji je uvažio tužbu Roma Sejdića i Jevreja Fincija i obavezao BiH da i pripadnicima „četvrtog naroda“ osigura mogućnost kandidiranja za sve funkcije, kao što je to omogućila pripadnicima tri konstitutivna naroda. Postojeći Ustav BiH, jednako kao i važeći Izborni zakon, diskiminiraju pripadnike "četvrtog naroda" i, s takvim ustavnim felerom, BiH ne može računati na ozbiljnije evropske integracije.  

To bi "prvi europejac u BiH" Dragan Čović trebao znati i uvažavati više od drugih, kojima stalno predbacije da nisu dovoljno zagrijani za evropske integracije.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...