PATRIJARH IRINEJ UOČI VIDOVDANA: "Srbija bez Kosova nije Srbija"

Srpska pravoslavna crkva apsolutno ostaje na stanovištu da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije, bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je uoči Vidovdana patrijarh Irinej.

  • Regija

  • 27. Jun. 2020  

  • 1

Iako je ranijih godina imao običaj da jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne provodi na Kosovu, ovoga puta, zbog obaveza u Beogradu, srpski patrijarh neće putovati.

"Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno", rekao je Irinej za portal Nova.rs.

Govoreći o značaju sutrašnjeg praznika i konteksta u kojem se obeležava, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj države, bez kojih "Srbija nije Srbija".

"Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena je ogromna krv od Vidovdana do danas”, rekao je on.

Patrijarh je dodao da je Kosovo "sveta zemlja, za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda".

Irinej je istakao da će sutrašnji dan u svim hramovima SPC biti u potpunosti posvećen Vidovdanu.

"Sutra ćemo ceo dan posvetiti ovom prazniku. Biće reči, govora i propovedi. Svaka crkva će na adekvatan način obeležiti ovaj praznik", poručio je srpski patrijarh.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...