PANIKA NA SJEVERU EVROPE: Širi se val radioaktvnosti, sumnja se da dolazi iz Rusije...

Vlasti nordijskih država saopćile su da su ovog mjeseca registrovale povećan nivo radioaktivnosti u sjevernoj Evropi, a holandski zvaničnici su naveli da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da to može značiti „oštećenje na gorivu nuklearne elektrane“

  • Svijet

  • 28. Jun. 2020  

  • 0

Ruska agencija Tass je prenijela izjavu portparola državne nuklearne korporacije Rosenergoatom koji je rekao da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu Rusije nisu prijavile nikakve probleme, javila je Beta, pozivajući se na AP.

Elektrane Lenjingrad i Kola, jedna u blizini Sankt Peterburga a druga blizu Murmanska, „funkcionišu normalno, a nivo radijacije je u okviru predviđenog“, prenio je Tass.

'Izotopi nezopasni za ljude'

Norveška, švedska i finska tijela zadužena za praćenje radijacije i nuklearne sigurnosti su saopštila da su registrovala male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih po ljude i životnu sredinu u dijelovima Finske, juga Skandinavije i na Arktiku. Švedska Agencija za radijacionu sigurnost navela je da „nije moguće potvrditi šta je uzrok povećanog nivoa“ radioaktivnosti, niti odakle su došli oblaci koji u sebi nose izotope.

Ni finske ni norveške agencije nisu špekulisale o izvoru radijacije.

Samo je holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu iznio svoju analizu da su izotopi došli iz Rusije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...