UPRKOS KORONI: Devizne rezerve BiH prvi put iznad 13 milijardi KM!

Nakon pada u prva tri mjeseca ove godine, bruto devizne rezerve Bosne i Hercegovine zabilježile su rast u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke BiH, izvještava Indikator.ba.

  • Ekonomija

  • 28. Jun. 2020  

  • 0

Devizne rezerve zemlje prvi put su premešile 13 milijardi KM i dostigle su iznos od 13,18 milijardi KM.

U odnosu na mart 2020. godine, kada su iznosile 12,46 milijardi KM narasle su za više od 700 miliona ili za 5,7 posto.

Rastu deviznih rezervi najviše je doprinijela najveća stavka - investicije u vrijednosne papire - gdje je saldo povećan za 614 miliona KM na 9,13 milijardi KM. Inače, investicije u vrijednosne papire čine 70,6 posto iznosa ukupnih deviznih rezervi BiH.

Centralna banka, kako se navodi u njim izvještajima, investira u državne vladine obveznice eurozone s visokim stepenom utrživosti i likvidnosti kreditnog rejtina od AAA do BBB.

Portfelj se sastoji od kratkoročnih i dugoročnih obveznica vlada s fiksnom kamatnom stopom.

Manji rast deviznih rzervi registrovan je i u depozitima kod nerezidentnih banaka koji su u aprilu iznosili 3,44 milijarde KM, kao i kod zlata kojemu cijena na svjetskom tržištu raste kao sigurne investicije u vrijeme krize.

Vrijednost monetarnog zlata bila je u aprilu 288 miliona KM, nakon 267,5 miliona KM u martu.

Određeni manji pad imala je strana vlauta u trezoru CBBiH i zaustavila se na iznosu od 127,6 miliona KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...