JOŠ SAMO DA GA LOCIRAJU: Iran izdao nalog za hapšenje Trumpa

Tražili su da se u sve uključi i Interpol.

  • Svijet

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 0

Iran je raspisao potjernicu za američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Zahtijevaju da se Trump uhapsi zbog ubistva Kasima Sulejmanija, prenosi RT.

Tražili su da se u sve uključi i Interpol. Na listi za hapšenje se navodno nalazi još 35 lica, prenijeli su lokalni mediji.

Državni tužilac u Teheranu je saopštio da je izdat nalog za hapšenje 36 ličnosti, među kojima su mnogi vojni američki zvaničnici, ali i vojni zvaničnici drugih zemalja, koji se sumnjiče da su učestvovali u atentatu na Sulejmanija.

"U ubistvo gospodina Sulejmanija uključeno je čak 36 osoba, među kojima su politički i vojni zvaničnici SAD-a i još nekoliko zemalja. Oni su naredili smaknuće generala i zbog toga je izdat nalog za njihovo hapšenje", rekao je Ali al Kasi Muhr.

Komandant elitne iranske jedinice “Quds” Qassem Soleimani, ubijen je 2. marta ove godie, u američkom napadu na aerodromu u Bagdadu. U napadu koji je izveden po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa, Soleimani je ubijen zajedno s Abu Mahdijem al-Muhandisom, jednim od ključnih imena iračke grupe Hashd al-Shaabi ili Jedinice narodne mobilizacije (PMU).

Soleimani je jedno od najznačajnijih imena koja su određivala politiku Irana na područjima od Afganistana do Iraka, od Sirije do Libana. Soleimani je bio direktno povezan s vjerskim poglavarom Irana ajatolahom Alijem Hamneijem, a od 1998. bio je komandant jedinice Quds, nadležne za vojno-obavještajne operacije Irana van zemlje.. 

Uprkos tome što su mu Ujedinjene nacije (UN) 2007. uvele međunarodnu zabranu kretanja, Soleimani je na mnogim područjima vodio vojne operacije Irana, uključujući Siriju i Irak, gdje se uglavnom boritrio protiv muslimana sunita.

Bez formalne naobrazbe, vojnu karijeru počeo je nakon Iranske revolucije 1979. i to s iskustvom od samo 45 dana. Svoje prvo vojno iskustvo na frontu Soleimani je stekao u Mahabadu, na zapadu Irana, protiv naoružanih kurdskih grupa koje su se pobunile nakon iranske revolucije.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...