VELIKA ŠTETA I MALA KORIST: U RS-u se ugledaju na dobru praksu iz FBiH; Predložena zabrana gradnje...

Šef Kluba poslanika DEMOS u NSRS Spomenka Stevanović izjavila je danas da je u RS-u potrebno u potpunosti zaustaviti izgradnju malih hidroelektrana koje nanose nemjerljivu ekološku štetu.

  • Ekonomija

  • 29. Jun. 2020  

  • 0

Stevanovićeva je ponovila da je zbog toga DEMOS predložio zaključak da NSRS zaduži Vladu RS-a da u roku od 90 dana izvrši analizu zakonske regulative i predloži njihovu promjenu s ciljem potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana.

– Imam i studiju Šumarskog fakulteta u kojoj su dati statistički podaci, a koji govore o maloj energetskoj koristi i nemjerljivoj ekološkoj šeti prilikom izgradnje malih hidroelektrana – rekla je Stevanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da se u oblasti koncesija treba početi sa radikalnim i energičnim radom kako bi situacija bila poboljšana.

– Parlament Federacije BiH je usvojio Deklaraciju o zaštiti voda uz zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana. To je dobra praksa koju treba da primjenjujemo i RS treba da sagleda situaciju. Činjenica je da je u BiH planirana izgdanja 400 malih hidreoelektrana, što bi blokiralo 244 rijeke – rekla je Stevanovićeva.

Ona je upitala da li je normalno da prirodno nasljeđe bude žrtvovano radi zarade pojedinaca i malih kompanija, naglasivši da je potrebo zaštititi životnu sredinu.

– Ukoliko naš zaključak ne bude usvojen, za svaku narednu sjednicu NSRS predlagaćemo zakuljučak koji će se odnositi na zabranu gradnje malih hidroelektrana – rekla je Stevanovićeva.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...