VODENI TOP PRED SUDOM BIH: Zašto je komesar Selimović poništio tender od milion maraka?

U dokumentu koji je policijski komesar Nusret Selimović, brže-bolje, objavio 7. maja, a koji je u posjedu Žurnala, stoji da ni odabrani “KM Trade” advokata Kadrije Kolića, ali ni tešanjski “DanialS” sada ne ispunjavaju uslove milionski teške i još teže objašnjive nabavke. Nezadovoljni Kolić slučaj je predao Sudu BiH.

  • Društvo

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 0

Piše: Žana Gauk

Uprava policije u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odustala je, bar zasad, od kupovine milion KM vrijednog vodenog topa. Pod pritiskom javnosti, a u jeku afere “respiratori”, policijski komesar Nusret Selimović poništio je tender na kojem je prethodno odabrao firmu “KM Trade” Kadrije Kolića, advokata hapšenog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka. 

U dokumentu koji je, brže-bolje, objavio 7. maja, a koji je u posjedu Žurnala, stoji da ni odabrani Kadrija, ali ni tešanjski “DanialS” sada ne ispunjavaju uslove milionski teške i još teže objašnjive nabavke.

Postupio je, kako je naveo, po odluci Kancelarije za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini (KRŽ BiH) koja je, na osnovu prigovora “DanialS”-a, poništila raniju odluku o izboru Kolićeve firme.

 Selimović tada o konačnoj odluci nije obavijestio visprenog advokata, koji je u javnosti i dalje tvrdio da nema govora o poništenju tendera te da je “vozilo prodala kompanija koja je ozbiljna i zapošljava ljude”.

Dobro upućen izvor Žurnala navodi da je očigledno da je komesar jedva čekao da poništi postupak, jer je to, za njega, bilo najbezbolnije rješenje.    

KADRIJIN BUNT

Nakon konačne odluke Uprave policije, Kadrija je ostao nezadovoljan! Prodaju milion maraka vrijednog specijalizovanog vozila neće prepustiti slučaju. Protiv KRŽ “KM Trade” podnio je tužbu Sudu BiH.

“Smatramo da je neosnovano rješenje te smo slijedom navedene odluke tužili Ured za razmatranje žalbi. Takođe, i žalbu ‘DanilS’-a smatramo neosnovanom, jer je ova firma ponudila skuplje vozilo, dok je kriterij za odabir bila najpovoljnija cijena. Naša ponuda zadovoljava sve uslove te ćemo isto dokazati na sudu”, kazao je za Žurnal Jasmin Kujović, direktor “KM Trade”.

Iako ubijeđeni da je njihova ponuda sasvim uredna, Kolićevi, na tenderima poznati, prodavci oružja, municije, vojne i policijske opreme nisu tužili Selimovića i Upravu policije, jer vjeruju da rušenje tendera posljedica odluke Kancelarije, koja je postupak samo vratila na ponovno odlučivanje.

Javna kasa je, po vjerovanju “KM Tradea”, dobro i prošla, jer u odbranu za građane skupog šopinga Kujović navodi informaciju da je 2009. godine “MUP Hrvatske kupio dva identična vodena topa po cijeni od 11 miliona kuna (2.837.782 KM)”.

Tarik Rahić, trener u Agenciji za javne nabavke BiH, za Žurnal kaže da će “privrednici istrajavati na pravnoj zaštiti onoliko koliko smatraju da su im povrijeđena prava”.

“Nažalost, ne postoji mogućnost pokretanja slučaja u nezavisnim institucijama poput Agencije za javne nabavke BiH, tužilaštvima, komorama, što je slučaj u drugim državama, a u funkciji je zaštite javnog interesa”, navodi.

ŽALBA OTKRILA NAMJEŠTANJE MILIONA ZA KOLIĆA

Kako je Žurnal pisao, ni “DanialS”-u dobra zarada nije bila mrska pa je ova firma u žalbi detaljno pobrojala propuste MUP-a, na osnovu kojih je komesar Selimović, policijski precizno i bez mnogo dodatnog razmišljanja, odabrao Kolića za dodjelu ugovora vrijednog 988.650 KM sa uračunatim PDV-om.

U tenderu je, između ostalog, traženo da jačina motora vozila mora da bude od 198 do 213 KW, u ponudi “DanialS”-a pisalo je da nudi vozilo od 440 konjskih snaga, što je jedinica koja se za obilježavanje snage motora koristi jednako kao snaga izražena u kilovatima. MUP je bilo teško da preračunava pa je to bio jedan od razloga za obacivanje ponude.

“Imajući u vidu da je opštepoznato da se snaga motora na jednak način označava u konjskim snagama, odnosno u kilovatima, tako da omjer znači: omjer konjske snage i kilovata 1KW=1.359KS. U konačnici ponuđač je dokazao da nudi motor snage kako je i zahtijevao ugovorni organ pa se ponuda ne može odbaciti iz tog razloga”, navedeno je, između ostalog, u žalbi.

“DanialS” je u žalbi naveo i da dio dokumenata iz ponude “KM Tradea” nije potpisao direktor te firme Nihad Mašić, a izjave je dao Almir Kukoljac.

“Kukoljac je direktor poslovne jedinice Mostar, Konjic i Bihać, a pomenute izjave je dao u svoje ime, ne u ime direktora društva, što je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama. Radi se o izjvama koje se izričito daju za konkretni ugovorni organ i u konkretnom postupku javne nabavke pa je potpuno neprihvatljivo da se private izjave koje je dao uposlenik firme ‘KM Trade’, a ne direktor društva”, stoji u dokumentu.

Osim toga, prema usvojenoj žalbi, MUP KS pogrešno je ocijenio “KM Trade”, jer nije primjenio jednak tretman kod ocjene tehničkih karakteristika. Tako je odabrani “KM Trade” naveo da glavni vodeni top ima domet maksimalno 50 metara, “ali nije precizirao maksimalni domet”.

“Ako MUP KS nije prihvatio raspon rezervoara ‘od-do’, bez jasne odrednice o zapremini rezervoara u ponudi firme ‘DanialS’, onda je, primjenjujući načelo jednakog tretmana, na isti način trebalo da ocijeni i ponudu ‘KM Tradea’”, zaključuje se u žalbi.

Kancelarija za razmatranje žalbi ove navode je usvojila kao potpuno opravdane.

Opravdanost nabavke, o trošku građana, niko do danas nije objasnio.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...