INICIJATIVA ZA STOLAC USTALA PROTIV POLITIKE HDZ-a: "Osuđujemo izgradnju križnog puta u prvoj zoni nacionalnog spomenika Stari grad"

Inicijativa za Stolac poslala je na redakcijski mail Press-a saopćenje kojim najoštrije osuđuje nastavak aktivnosti na izgradnji križnog puta u prvoj zoni  nacionalnog spomenika Stari grad u Stocu, gdje je  odlukom Komisije za očuvanje  nacionalnih spomenika BiH zabranjena svaka gradnja.

  • Društvo

  • 29. Jun. 2020  

  • 3

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Ovaj potez je nastavak političko-crkvenog projekta koji se zove kristijanizacija Stoca a za cilj ima krivotvoriti historiju i kreirati lažnu sliku da je Stolac samo hrvatski i samo katolički grad.

Inicijativa za Stolac traži od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih institucija da poduzmu sve neophodne mjere kako bi spriječili daljnju devastaciju i skrnavljenje nacionalnog spomenika.

Posebno naglašavamo da ključnu ulogu ima  Kantonalno ministarstvo građenja i prostornog uređenja od kojeg tražimo da pokrene upravni postupak te da poništi sve date dozvole i mišljenja koje su nelegalno izdali Općina Stolac i kantonalni Zavod za zaštitu kulturno historije baštine HNK jer su u suprotnosti sa Zakonom.

Podsjećamo, građani su nam jutros poslali slike kamiona i rovokopača, za koje se pretpostavljlo da treba da rade na postavljanju krstova prema Starom gradu.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...