U OBJEKTU "VILINA VLAS" MONSTRUM MILAN LUKIĆ JE UBIJAO BOŠNJAKE: Evo šta stoji iza odluke Vlade RS-a da se baš u tom hotelu koriste VAUČERI

U hotelu strave i užasa Vilina Vlas u Višegradu u kojem je tokom rata u BiH silovano stotine žena, a bio je i mjesto u kojem su “srbijanske paravojne snage” ubijale Bošnjake...

  • Politika

  • 29. Jun. 2020  29. Jun. 2020

  • 3

Vlada Republike Srpske donijela je na 73. sjednici održanoj u Banja Luci 28. maja, Uredbu o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

Uredbom su utvrđeni uslovi i način dodjele i korištenja sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske za subvenciju troškova usluge smještaja u ugostiteljskim objektima, na području Republike Srpske izdavanjem turističkog vaučera građanima Republike Srpske u cilju podsticanja razvoja domaćeg turizma.

Turistički vaučer u iznosu od 100 KM može se iskoristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra 2020. godine samo kod ugostitelja ili turističke agencije koji su upisani u Evidenciju.

Jedan od objekata za koji važi voucher je i Višegradska Banja JURC Vilina vlas. Objekat Vilina vlas postao je poznat u Bosni i Hercegovini i u svijetu kao mjesto brutalnih ratnih zločina koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija, poput „Belih orlova“ prevođenih na doživotnu robiju osuđenim ratnim zločincem Milanom Lukićem. U ovom objektu vršeno je sistematsko zlostavljanje, silovanje i ubijanje višegradskih žena, muškaraca i djece.

Predsjednica Udruženja Višegrad 92 Hedija Kasapović u razgovoru za Vijesti.ba kazala je kako je ova odluka Vlade RS-a pokušaj skrivanja zločina.

"To je pokušaj skrivanja zločina i zlodjela koja su izvršena. Bosna i Hercegovina ali i cijeli svijet zna šta se desilo u Vilinoj vlasi - ubijanja, silovanja, najgnusniji zločini. Oni sada hoće da to prikriju, to je jednostavno neko opravdanje koje traže. Ne znam tačno šta bih rekla", kaže Hedija Kasapović.

U mnogim evropskim medijima objavljen je prije više od dvije godine tekst britanskog Daily Maila koji je prenio izjavu Kim Vercoe iz Australije nakon njene posjete Višegradu. Ona je ispričala svoju priču o putovanju i „odmoru“ u ovom hotelu, a nakon povratka u Australiju saznala je priču o strašnim zločinima počinjenim u ovom hotelu.

"Ta djevojka je, ne znam tačno koja je godina bila, bila zajedno s nama na obilježavanju godišnjice zločina u Višegradu. Prije toga je shvatila šta se zapravo desilo u Vilinoj vlasi", kaže Hedija Kasapović.

Ona se prisjetila i prvih odlazaka poslije rata na mjesto zločina.

"Sjećam se kad smo poslije rata, ne znam da li je bila 2001. ili 2002. godina, otišli u Višegrad u Vilinu vlas s pripadnicima talijanskog SFOR-a. Bilo je prazno, tu je bilo nekoliko četnika, ali nas je talijanski general uspio evakuisati automobilom. S njim smo mi i otšli da vidimo mjesto, sve je bilo polupano", prisjeća se ona.

Ona kaže da su više puta imali sastanke i konferencije na kojima su upoznavali javnost sa svime onim što se desilo u Vilinoj vlasi.

"Međutim, ni u Hagu niko nije osuđen za zločine u Vilinoj vlasi, od Milana Lukića, koji je tu počinio najveća zlodjela, zatim Sredoja Lukića. U optužnici ipak nema tog zlodjela, i ne samo tog već i mnogih drugih počinjenih zlodjela. Neka satisfakcija je ipak doživotna kazna za Milana Lukića, a Sredoje Lukić na 25 godina. Sad je pitanje da li će odležati 25 ili će ga ranije pustiti, a ubijeđeni smo da će Milan doživotno ostati tamo", kaže Kasapović.

Ona ističe i kako je u prethodnu subotu održano obilježavanje godišnjice zločina u Višegradu uprkos aktuelnim mjerama zbog epidemije korona virusa, ali je bitno bilo da se održi tradicija i da se ne zaboravi zločin.

"Tuga je velika kad odemo. Osjetimo u zraku atmosferu, vidimo njihove poglede, svaodnevno se susrećemo s njima, i s onima koji su bili osuđeni pa odležali kazne, od Nenada TanaskovićaVasiljevića... Jako je teško zaista, jer niko nije odgovarao za zločin u Vilinoj vlasi. Mi znamo da u blizini male crkvice tu pored ima grobnica. Nekoliko puta smo otjerani odozgo kada smo tražili, ali ne možemo je naći jer se nalazi u nekih 300 metara i pitanje je gdje je tačno. Svjedoci kažu da je oko 300 ubijenih tu zakopano. To se nalazi nekih kilometar od Viline vlasi gdje su oni napravili crkvu", kaže ona.

Hedija Kasapović zaključuje kako odluka Vlade RS o izdavanju turističkih vouchera za Vilinu vlas ima za cilj skrivanje zlodjela.

"Ljudima je bitno iskoristiti taj voucher od 100 KM, a nije im bitno šta se tu i kako desilo", zaključila je predsjednica Udruženja Višegrad 92 Hedija Kasapović.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...