TEŽAK PORAZ BAHATOG LIDERA HDZ-a: „Plenković je više gubio živce“; „Bernardić je bio jako dobro pripremljen“

Za "RTL Direkt", duel Davora Bernardića i Andreja Plenkovića komentirali su politički analitičari Krešimir Macan i Žarko Puhovski.

  • Ekonomija

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 0

Otkrili su svoj prvi dojam. 

"Bilo je žestoko, malo predugo i relativno sadržajno. U osnovi se dogodilo ono što sam pretpostavljao da će se dogoditi. Bernardiću je bilo bitno da se ne osramoti i to mu je uspjelo. On je svoje dobro pripremljene točke djelomično oštetio tim prtljanjem po papirima. Plenković je tamo gdje je bio superioran, oštetio tu superiornost tako što je bio 'ja sam super, ja znam bolje, ti uči' itd. Ta bahatost mu ne pomaže i to su bile, u osnovi, po mom sudu, glavne odrednice tog razgovora", rekao je Žarko Puhovski.

Macan je kazao je li Bernardić iznenadio.

"Pa, zato što su očekivanja bila niska, lako ih je bilo preskočiti, ali je činjenica, mora mu se priznati, kad su ovako bitna sučeljavanja, morate raditi pripremu. Dojma smo da je on radio detaljnu pripremu, dosta je proučavao Plenkovića i znao kako treba krenuti. I krenuo je oštro. Onaj prvi napad je bio pokušaj nokauta u prvoj minuti, ali mu je uzvraćeno onim testom tako da je žestoko krenulo, kasnije se malo razvodnilo", objasnio je Krešimir Macan.

Objasnili su je li ovo bio "sudar titana".

"To je malo pretjerano, to su dvojica pripravnika za premijera, nitko treći nema šansu da bude premijer u ovom trenutku. Oni su se tu pokazali kao političari različito uspostavljenih sposobnosti, Plenkoviću su sposobnosti što poznaje stvar, rutina i vrlina, i to je njemu išlo. Bernardić je zaostajao u body languageu, držao se zgrčeno, recimo Plenković je znao gledati s podsmijehom. Bolje razumije kameru. Plenković se malo poljuljao kad se Jadranka Kosor spomenula, međutim tu smo pretrčali preko toga, tu je moglo biti neugodnih situacija. Zapravo se nije inzistiralo na tim neugodnim točkama. Ne mogu razumjeti zašto Bernardić ni u jednom trenu nije rekao da u 3 od 4 ankete on vodi", kazao je Puhovski.

Ko je više gubio živce?

"Više je gubio živce Plenković. Puno je bolje Bernardić gađao na taj psihoprofil Plenkovića i govorio mu 'ti znaš', onda mu je ovaj dokazivao da zna. Nije bilo toliko obraćanja građanima oko onih neodlučnih, one koje su trebali dobiti, nisu ih dobili ni jedan ni drugi, ali svi smo od Bernardića očekivali da će biti pregažen. Možda je i neka strategija HDZ-a bila da to ispadne nokaut. Nije ispalo. To je bila makljaža, ružan boks", objasnio je Macan.

Zakuhalo se odmah na početku. Je li Bernardić skupio te političke poene?

"Njemu su svi poeni bili skupi. Prvo se mučio da bi dobio neki poen. Nema govora da bi on imao jeftine poene. On je imao neke populističke teze, ali on ih iznosi na način birokratskog političara i to je paradoks. Populistički političar nema papire, on lamata rukama, kaže: Forza Italia, naprijed naši, dolje njihovi... Drugo, to je svako malo djelovalo kao Verdi, tercet, bariton i tenor i onda se na kraju probija sopran, to je Damira pomalo. Nije bilo baš tako uređeno kao Verdi, ali je djelovalo", rekao je Puhovski.

Plenković je pokušavao ispričati sve što je to Vlada učinila. Je li to doprlo do birača?

"Ne nužno na ovaj način, jer ovo nabrajanje, kad nabrojite 1, 2, 3 činjenice, onda date neki zaključak. Ako je previše nabrajanja, ne prolazi, isto što i papiri nisu prolazili. Dugo nabrajanje je bilo pandan ovim papirima. Svi smo primjećivali to nekakvo gledanje, pitali smo se što gledaju dolje. Očigledno je bio neki ekran pa su stalno gledali sebe i onda je to izgledalo neobično gledateljima, jer što oni gledaju negdje sa strane, a ne gledaju jedan drugoga. Tu je prednjačio Bernardić, koji je išao s tim papirima. To mu je netko u pauzi rekao pa se popravilo. U vizualnom dijelu, bilo je tu više nedostataka, u samom tekstualnom dijelu, Bernardić je bio jako dobro pripremljen. S druge strane, Plenković standardno. Plenković nije uopće imao neku pripremu", rekao je Macan.

"Pitanje je bilo Bernardiću koga cijeni više Tita ili Tuđmana. Plenković je onda rekao, kakav Tito, Tuđman je tu, ali onda je rekao na pitanje o klubovima, ja ne navijam za Hajduk i Dinamo nego za reprezentaciju. To je bio Titov odgovor navija li za Dinamo ili... Plenković je titoist, a ovaj navija za Tita", primijetio je Puhovski.

Je li rasprava bila pregruba?

"Meni je bilo prihvatljivo da su se poštovali kad su jedan i drugi govorili", rekao je Macan.

"Koštali su Bernardića na kraju papiri. Bernardić je priznao da je izgubio papir. To je bilo simpatično, tu smo se nasmijali i reagirali", rekao je Macan.

"Obojica bi strašno puno dobili da su rekli nešto o nekoj svojoj grešci. Dobio bi Plenković poene, ali on to ne može. Bernardić također. S druge strane, kreću na pola. Bernardić njemu kaže: 'Vi ste napuhani balon', i ovaj kaže: 'Demantirat ću te.' Što se radi s napuhanim balonom? Probušiš ga, ne demantiraš ga. Ali, on neće ići do kraja. To je bilo malo čudno. Bilo je to sve u svemu na način koji nije ispod razine koju ćete vidjeti svuda u svijetu, malo demagogije, ali nisu puno gori od nas ostalih. Obojica su, po mom sudu, načelno griješili, jer su se ponašali na način da postoji neka opća publika koju trebaju osvojiti. A zapravo Plenković treba osvojiti Škorinu publiku, Bernardić treba osvojiti publiku koja je lijevo od njega, dakle Možemo! itd.", rekao je Puhovski.

Ko je kvalificiraniji za premijera Hrvatske?

"Nedvojbeno je da će to biti Plenković, on je to stalno potencirao. Bernardić se pripremio pa mu je spočitavao Kurza i ostale, kao, nisu to tvoji prijatelji. Ali je realno bilo na pitanjima ekonomije, oko INA-e, bilo je tu preplitanja. Kad je bilo pitanje vanjske politike, tu je Plenković trebao biti superiorniji", rekao je Macan.

"Plenković tu nasjeda na visoku loptu da bude bahat. Imamo tradiciju Sanader, Milanović, Plenković koji imaju stalno tu varijantu spočitavanja. S druge strane kvalificiranje svaki Štefek i Štefica koji ima 76 mjesta u parlamentu. Naravno da je po iskustvu i rutina i vrlina Plenković u prednosti, ali Bernardić može imati bolji tim od njega. Samo što je Bernardićeva šansa da dobije koaliciju jako mala. Plenković je trebao odgovarati manje profesorski. Imao je sve loše osobine profesora", zaključio je Puhovski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...