STRAVA I UŽAS: Bivši američki policajac priznao 13 ubistava i 50 silovanja, ali ni to nije sve…

Bivši policajac koji se pretvorio u nasilnog serijskog zlostavljača, poznatog kao "Golden State Killer", priznao je u ponedjeljak 13 ubistava te mnoštvo silovanja i upada u domove kojima je terorizirao Kaliforniju sedamdesetih i osamdesetih godina.

  • Hronika

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 0

Joseph James DeAngelo (74) priznao je krivicu u okviru šireg sporazuma s tužiocimaa koji ga štiti od smrtne kazne u zamjenu za priznanje svih nedjela koja je počinio u 11 kalifornijskih okruga.

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sucem Višeg suda, DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta.

Tužioci su izjavili kako su nagodbom željeli osigurati da mnogi preživjeli, ali i obitelji žrtava, svjedoci i istražitelji vide rješenje slučaja, ali i da ih zaštite od daljnjih pravnih postupaka koji bi se mogli vući još deeniju.

"Zaslužili su priliku, žrtve i srodnici, biti prisutni kad se konačno pročitaju presude", rekla je Amy Holliday, zamjenica okružnog tužioca u okrugu Sacramento. "Sada je vrijeme za pravdu pred nama."

DeAngelo, obučen u narandžasto zatvorsko odijelo, na ročištu je sjedio bezizražajno u invalidskim kolicima. Slabim glasom kazao je da je kriv kada je sudac zatražio da prizna 13 teških ubistava i otmica.

Odgovorio je i "priznajem" na uzastopne optužbe za silovanja, pljačke, oružane prepade i druge zločine, dok su tužioci iznosili detalje o svakom ubistvu, seksualnom napadu i upadu u domove.

Osim za 13 ubistava i otmica, tužioci su rekli kako je poznato da je DeAngelo počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala. Zločinački niz koji je trajao od 1975. do 1986., počeo je kao policajac u dva kalifornijska gradića.

Njegovo hapšenje 2018. obustavilo je više od 40 godina istrage u slučaju za koji su vlasti rekle da je konačno riješen usporedbom DNK uzoraka sa mjesta zločina sa podacima na genealoškim web-stranicama preko kojih korisnici istražuju svoje porijeklo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...