KVADRAT NA KVADRAT: Cijene nekretnina više u Federaciji nego u RS-u, evo koliko košta kvadrat u Sarajevu, Mostaru, Trebinju… (VIDEO)

Cijena nekretnina nije se mijenjala za vrijeme pandemije.

  • Ekonomija

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 1

Zavisno od ekonomske razvijenosti grada, variraju i cijene. U razvijenim i većim gradovima one su, očekivano, najveće.

EDIN BALTAK, Udruženje učesnika u prometu nekretnina FONO

- Ja mogu kazati, na nivou Bosne i Hercegovine, cijene su najviše u Sarajevu, Mostaru, a u posljednje vrijeme i u Trebinju. Neka prosječna cijena novoizgrađenih stanova, i to manje kvadrature, je oko 2.500 maraka.

U Republici Srpskoj cijene su niže nego u Federaciji. Razlika u cijeni kvadarata u Istočnom Sarajevu i Sarajevu je i nekoliko stotina maraka. Cijena je ono na šta kupci prvo obraćaju pozornost, kažu iz agencije za nekretnine, zbog toga je potražnja veća od ponude.

IVANA VUKMANOVIĆ, vlasnica agencije ”Nek nekretnine”

- Cijena stanova ovdje, u Istočnom Sarajevu, je nekih 1.350 pa do 1.600 idu u novogradnji, a što se tiče u gradu, cijene ovise o lokaciji, da li je Dobrinja, Centar, znači od 1.500 pa nadalje.

Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovine razvija se iz godine u godinu. No, trenutna situacija sa pandemijom i nesigurnost kod građana da ulažu u narednom razdoblju mogli bi dovesti i do promjene u ovom sektoru, smatraju stručnjaci za nekretnine.

MINET MUSIĆ, arhitekta i stručnjak za promet nekretnina

- Ja smatram da, ukoliko se ova korona-kriza nastavi i ako to bude djelovalo na ekonomiju na ovaj način kako je djelovalo do sada, smatram da je pad cijena nekretnina neminovan. To se odnosi na sve kategorije nekretnina i ponuda i potražnja će biti uskraćene za mnoge stvari.

Iako cijene nekretnina proizvoljno određuju njihovi vlasnici, stručnjaci smatraju da ima prostora za pojeftinjenje te da bi se one trebale prilagoditi životnom standardu građana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...