VIJESTI IZ KINE PONOVO ZABRINULE SVIJET; OTKRIVEN NOVI SOJ GRIPE: Ima potencija da postane nova pandemija!

Kineski naučnici otkrili su novi soj gripe koji ima potencijal da postane nova pandemija. Taj se virus pojavio nedavno i nose ga svinje, no može zaraziti i ljude, piše BBC.

  • Svijet

  • 30. Jun. 2020  

  • 0

Naučnici su zabrinuti da bi taj virus mogao mutirati i lako se širiti s čovjeka na čovjeka te izazvati novu svjetsku pandemiju.

 

Iako se ne radi o virusu koji trenutno izaziva probleme, naučnici ističu da ga treba pažljivo nadzirati. S obzirom na to da je virus nov, ljudi na njega nemaju imunitet.

Naučni časopis "Proceedings of the National Academy of Sciences" piše da bi se mjere za kontrolu virusa u svinjama trebale odmah implementirati, kao i da je potrebno strogo nadziranje radnika u mesnoj industriji.

Novi soj virusa gripe među glavnim je prijetnjama bolesti koje stručnjaci promatraju, čak i sada, kada cijeli svijet još pokušava obuzdati pandemiju koronavirusa.

Posljednja pandemijska gripa s kojom se svijet susreo bila je svinjska gripa 2009. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...