"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo zašto kantoni još nisu dobili novac MMF-a!

Kantoni i općine u Federaciji BiH još nisu dobili sredstva iz kredita MMF-a, jer još nisu utvrđeni općeprihvatljivi kriteriji raspodjele novca. U opticaju su dva prijedloga: prvi, da se novac podijeli prema broju stanovnika u svakom kantonu, i drugi, da svaki kanton dobije jednak iznos bez obzira na broj stanovnika.

  • Ekonomija

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 3

Mediji su ranije izvijestili da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o raspodjeli novca namijenjenog kantonima i općinama u ukupnom iznosu od 200 miliona KM. Prema toj odluci, novac bi se raspodijelio prema broju stanovnika u svakom kantonu, a to, praktično, znači da bi najviše novca dobio najmnogoljudniji kanton, a najmanje kanton s najmanjim brojem stanovnika.

No, iz Saveza općina i gradova Federacije BiH predlažu drugačiji kriterij.

- Stav našeg Predsjedništva jeste da se svima dodijeli jednak iznos, po principu humanosti i solidarnosti, imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa - smatra Vesna Travljanin, direktorica Saveza za općine i gradove FBiH, a čini se da ovaj stav podržava i HDZ BiH.

Kao što je poznato, iznos koji pripada FBiH, dijeli se tako da 50 posto sredstava ostaje na raspolaganju Vladi Federacije BiH, a 50 posto sredstava pripada kantonima, pri čemu će ukupni iznos kredita MMF-u vratiti Vlada Federacije BiH, a ne kantoni. Ukupan iznos kredita koji pripada Federaciji BiH, iznosi 396,9 miliona KM, a polovina tog iznosa, dakle 198,4 miliona KM, trebaju dobiti kantoni.

Ako bi se primijenio dogovoreni princip s kojim se HDZ sada, očito, ne slaže, najviše novca bi dobio Tuzlanski kanton- 39 miliona KM, zatim Kanton Sarajevo - 37 miliona KM.

Na trećem mjestu je Zeničko-dobojski kanton, koji bi trebao dobiti 32 miliona KM, potom Srednjobosanski kanton - 23 miliona KM. Unsko-sanskom kantonu pripala bi 24 miliona KM, Hercegovačko-neretvanskom 20 miliona KM, Zapadnohercegovačkom 8 miliona KM, a najmanji iznos pripao bi kantonima s najmanjim brojem stanovnika, a to su Livanjski kanton, kome bi pripalo 7 miliona KM, Posavski kanton - 4 miliona KM i Bosanskopodrinjski kanton - 2 miliona KM.

Evidentna je činjenica da bi najviše novca dobili kantoni s bošnjačkom većinom, što HDZ-u nikako ne odgovara, jer su se naviknuli na tradicionalni princip, prema kojem se novac dijelio paušalo, u omjeru 2:1.

Kako se rješenje još ne nazire, jer nijedna strana ne pokazuje spremnost na popuštanje, Vlada Federacije BiH trebala bi revidirati cijelu odluku i propisati da kredit ne vraća federalni nivo vlasti nego svaki kanton onoliko koliko je dobio.

(A. M.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...