DIREKTOR UKC-a TUZLA OČAJAN: "I dok neki idu u kupaćim gaćama na kupališta, mi se borimo s virusom; Svi koji ne vjeruju u to..."

"...mogu obući odijela i poći sa mnom u prostorije Infektivne klinike."

  • Mini market

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 0

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona upozorio je građane da je koronavirus prisutan i da se moraju pridržavati mjera prevencije koje su na snazi.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da je 0,08 posto populacije u TK inficirano koronavirusom. 

"Mi, jednostavno, moramo naučiti živjeti s virusom. Kapacitet Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla je 300 testova dnevno. Testiranje se obavlja po prioritetima, a ne po željama", kazala je Čolić, prenosi NAP.

Vahid Jusufović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, istaknuo je kako su se građani previše opustili, a da je virusi naročito opasan za osobe koje imaju komorbiditete.

"Ukoliko bismo u deset dana, kao jučer, imali 49 pozitivnih osoba, to bismo teško izdržali, ali bismo se izborili i s tim. Naši uposlenici su na izmaku snaga, neki su odustali od korištenja godišnjih odmora, što je protuzakonito, ali jednostavno, moramo prevenirati eventualne infekcije. Sa prestankom stanja prirodne nesreće, Krizni štab TK može izdati samo preporuke, ali ne i naredbe. Moramo poštovati preporuke, preventivno djelovati, jer epidemiološka situacija nije dobra. I dok neki idu u kupaćim gaćama na kupališta, mi se borimo s virusom. Svi koji ne vjeruju u to, neka obuku odijela i neka dođu sa mnom u prostorije Infektivne klinike. Tamo leži mladić, vozač kamiona, kao od brda odvaljen, a sada se svakodnevno bori za jedan dah. Borimo se za njegov život i živote naših građana i te činjenice moramo biti svi svjesni", kazao je prof. dr. Jusufović.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je pozitivnih 398 osoba, a do sada je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...