OŠTRO NA MINISTRICU: "Ovo što je uradila Turkovićka, nije dogovor institucija u BiH niti interes države"

"Trgovska gora postala je simbol odnosa koji se ne mogu nazvati dobrosusjedskim, a ujedno i zajedničkog rada institucija na svim nivoima unutar Bosne i Hercegovine."

  • Politika

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 8

"Veoma je malo stvari oko kojih postoji potpuna politička saglasnost u BiH, od lokalnih predstavničkih tijela, preko entitetskih i državnog Parlamenta, do Predsjedništva BiH. Jedna od rijetkih je protivljenje namjeri susjedne Republike Hrvatske da na granici s BiH gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada, ustvrdio je za NAP Saša Magazinović, državni zastupnik SDP-a i član Zelenog kluba.

Ovo je reakcija na situaciju u kojoj je Bisera Turković (SDA), ministarica vanjskih poslova BiH, skinula s dnevnog reda prijedlog kojim je trebao biti formiran ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj!

Ova grupa trebala je biti formirana s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Njeno obrazloženje bilo je da je prerano za takvo što s obzirom na to da hrvatska još ništa ne radi!? Očito je da ministrica Turković čeka da nam se desi scenarij gradnje Pelješkom mosta, kada smo zakasnili u svemu!

"Trgovska gora postala je simbol odnosa koji se ne mogu nazvati dobrosusjedskim, a ujedno i zajedničkog rada institucija na svim nivoima unutar Bosne i Hercegovine. Veliki iskorak u odbrani interesa države Bosne i Hercegovina, zaštiti životne sredine i zdravlja naših građana trebalo je predstavljati današnje formiranje ekspertnog tima za rješavanje ovog problema, čiji bi rad bio podloga za buduće poteze institucija BiH.

A onda se pojavi ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja ovu tačku skine s dnevnog reda. U čijem interesu radi, čiji dogovor provodi, neka sama kaže, ali ovo nije dogovor institucija u BiH niti interes države. Suzdržavao sam se do sada da govorim o njenim gafovima i ozbiljnim političkim promašajima smatrajući da će joj neko objasniti ili će sama shvatiti šta treba da radi. Izgleda da od toga nema ništa i da je Bakir Izetbegović bio u pravu kada je nagovijestio da od nje možemo očekivati političke promašaje. Ovo danas je jedan od ozbiljnih promašaja u nizu i, što se mene tiče, oni koji su je delegirali na ovo mjesto, trebaju to preispitati", kazao je Magazinović.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...