VLADA FBiH POMAŽE U GOLEMOJ NEVOLJI: Donesena odluka o pomoći Sandžaku, a to znači da...

Vlada Federacije BiH na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici usvojila je informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija Sandžak radi sprečavanja širenja virusa SARS-CoV-2, koji izaziva Covid-19.

  • Vijesti

  • 30. Jun. 2020  30. Jun. 2020

  • 5

Federalna vlada će Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, zaključeno je, uputiti akt kojim će tražiti da, putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica radi procjene mogućnosti pružanja pomoći Općoj bolnici u Novom Pazaru kroz upućivanje stručnog kadra tražene specijalnosti, a koji bi konkretno pomogli u saniranju nastalog žarišta Covid-19 u Sandžaku - Republika Srbija.

Vlada FBiH poziva menadžmente kliničkih centara u FBiH, kao i kantonalne bolnice, da hitno pristupe procjenama svojih mogućnosti.

Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade Federacije BiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije - Regija  Sandžak, koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, radi sprečavanja širenja virusa SARS-Cov-2, koji izaziva bolest Covid-19, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka te Opšte bolnice iz Novog Pazara.

Evidentno je, navedeno je u informaciji, da u Bosni i Hercegovini bilježimo pogoršanu Covid-19 epidemiološku situaciju te da se s tim u vezi poduzimaju mjere mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima. Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa Covidom-19 u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva.

Ukidanjem stanja prirodne nesreće izazvane Covidom-19 u Federaciji BiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj, te prestankom stanja ugroženosti građana Brčko distrikta BiH od epidemije koronavirusa (COVID-19), otvaranjem granica, ublažavanjem mjera, ponovnim pokretanjem rada poslovnih subjekata koji u vrijeme restriktivnih mjera nisu obavljali svoju djelatnost, evidentiran je povećan broj pozitivnih na Covid-19. U pojedinim kantonima, otvaranjem granica, zabilježeno je importovanje SARS-CoV-2 virusa, koji u BiH prenose bh. ili strani državljani. U Kantonu Sarajevo, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od 10. juna 2020. godine do danas registrirani su epidemiološkim izviđanjem impotirani slučajevi zaraze SARS-Covom-2, tj. njih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore. Sve ovo je dovelo i do prijenosa i širenja Covida-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini.

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima. Također, Opšta bolnica Novi Pazar obratila se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko osoblje. 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...