BURNO U SKUPŠTINI RS-a; “RIJALITI” I ”PROTOČNI BOJLER”: Nastavljena žestoka rasprava o novom poslovniku...

Poslanik SDS Nebojša Vukanović naveo je da se donošenjem novog poslovnika krši sloboda govora i mišljenja u parlamentu, te da je riječ o, kako kaže, teroru većine nad manjinom koja u Skupštini na kritički način iznosi probleme građana i društva. On je ocijenio da vlast želi da parlament pretvori u “protočni bojler”, ali da to “neće uspjeti”.

  • Politika

  • 30. Jun. 2020  

  • 1

Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić rekao je da Narodna skupština treba da bude mjesto na kojem se argumentovano i konstruktivno govori o svim problemima u društvu, te da donošenjem novog Poslovnika nikome nije palo na pamet da time nekome uskrati riječ u parlamentu.

Žunić je napomenuo da nije prihvatljivo da se Skupština pretvara u rijaliti i da se tako ruši dignitet ove institucije stvarane u teškim vremenima.

– Naravno, opozicija treba da ima riječ u Skupštini, i to je važno. Bitno je da izmjenama Poslovnika Narodnu skupštinu učinimo efikasnijom, da brže i efikasnije donosimo odluke – rekao je Žunić tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da rasprave o tačkama dnevnog reda neće biti vremenski ograničavane, dodajući da se opoziciji ne umanjuje vrijeme za diskusiju, koja je i dalje 10 minuta po poslaniku.

Žunić je rekao da je, između ostalog, skraćeno vrijeme za replike, krive navode i povredu Poslovnika, a što je ranije bilo dosta zloupotrebljavano u nastojanju da se Skupština pretvori u arenu u kojoj su iznošene ružne riječi, neistine, uvrede…

– Korektno je da više ne bude replike na repliku jer je bilo slučajeva da neko nekog hoće da isprovocira i time izazove lavinu replika rušeći dignitet Skupštine – naglasio je Žunić.

alt

On je konstatovao da je i u ranijim poslovnicima obraćanje predsjednika i premijera Srpske, koji su na važnim funkcijama, bilo neograničeno, te da je na zahtjev PDP-a u Poslovnik ranije ubačeno da to pravo ima i srpski član Predsjedništva BiH, i to kada je na toj funkciji bio Mladen Ivanić.

– Kazne jesu pooštrene, ali ne da se neko spriječi da govori. Ako dobije opomenu zbog iznošenja nekih ružnih riječi i slično, valjda je to dovoljno da prestane. Cilj je da se u smislu donošenja novog Poslovnika nađu optimalna rješenja na korist svih – kaže Žunić.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je povodom donošenja novog skupštinskog poslovnika da sala Narodne skupštine treba biti mjesto njegovanja kulture dijaloga i razmjene argumenata uz međusobno poštovanje i uvažavanje.

– Smisao donošenja novog poslovnika jeste efikasnost Skupštine, čija je osnovna uloga usvajanje zakona i drugih akata – navela je Stevanovićeva.

Ona je dodala da je dobro što se novim poslovnikom predviđa mogućnost održavanja onlajn sjednica u vanrednim okolnostima, te je ocijenila da će skraćenje izlaganja kada je riječ o poslovničkoj povredi, replikama i krivim navodima smanjiti zloupotrebe u tom smislu i rad parlamenta učiniti efikasnijim.

Poslanik PDP Gordana Vidović izrazila je nadu da će biti prihvaćene sve primjedbe i predloženi amandmani kada je riječ o donošenju novog poslovnika.

– Cilj je da ujednačimo stavove i dobijemo Poslovnik za koji će glasati sve poslaničke grupe i klubovi da bi bio obezbijeđen nesmetan rad parlamenta – rekla je Vidovićeva i dodala da neće biti dobro ako samo vladajuće partije izglasaju Poslovnik.

Ona je rekla da PDP u svojim amandmanima, između ostalog, traži da bude formiran odbor Narodne skupštine za praćenje javnih medija čiji je osnivač Srpska.

Poslanik SDS Nebojša Vukanović naveo je da se donošenjem novog poslovnika krši sloboda govora i mišljenja u parlamentu, te da je riječ o, kako kaže, teroru većine nad manjinom koja u Skupštini na kritički način iznosi probleme građana i društva.

On je ocijenio da vlast želi da parlament pretvori u “protočni bojler”, ali da to “neće uspjeti”.

Poslanička grupa “Zajedno za BiH” predložila je amandman na Prijedlog poslovnika, prema kojem bi Narodna skupština trebalo da bira tri do četiri potpredsjednika parlamenta.

Cilj novog Poslovnika jeste unapređenje rada i povećanje efikasnosti rada Narodne skupštine Republike Srpske, te otklanjanje uočenih nedostataka u važećem Poslovniku uz kontinuirano čuvanje digniteta Skupštine kao najviše zakonodavne i jedne od najvažnijih institucija Srpske.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...