OSTALO JOŠ DESETAK KILOMETARA: Pogledajte kako izgleda izgrađena dionica ceste Stolac - Neum (VIDEO)

Cesta kojom bi se iz Stoca do bh. primorja stizalo za manje od pola sata, trebala bi biti završena do kraja 2021. godine s obzirom na to da su ranije osigurana sredstva i da su riješene sve pravne pretpostavke za ovaj značajan infrastrukturni projekt.

  • Ekonomija

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Optimizam je veći znajući da novca ne nedostaje, kao i da je dosadašnja dinamika bila vrlo dobra. Također, na putu investitoru i kreditorima skoro da ne stoje ni administrativno-pravne prepreke.

- Izvjesno vrijeme nemamo problema oko eksproprijacije zemljišta. Preostalo je još nekoliko rješenja koja bismo trebali uskoro dobiti. Trenutno radimo na iznalaženju rješenja za priključak na cestu i dalji prolazak kroz Stolac. U planu je gradnja zaobilaznice, za šta, također, ne bi trebale postojati prepreke. Dosad nismo dobili odgovor od vladajućih struktura u Stocu. Vjerujem da na to nećemo dugo čekati - rekao je šef Ekonomsko-pravne službe u poduzeću "Ceste FBiH" Bekir Isaković.

Ni novac za eventualnu buduću zaobilaznicu u Stocu ne bi trebao biti problem, jer dosad su ostvarene značajne uštede na gradnji puta u dijelu koji pripada Neumu. Inače, vrijednost ovog projekta u početku je procijenjena na 40 miliona eura, a dosad, kako kažu, nije utrošeno sredstava ni približno tome. Naredni korak predstavlja gradnja dionice od tunela Žaba do naselja Stolovi. Tenderska ponuda otvorena je 12. maja, i to nakon što je investitor od kreditora dobio saglasnost na evaluacijski izvještaj. Kasnije je predat zahtjev Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za građevinsku dozvolu. Kada taj proces bude doveden do kraja, cesta Stolac – Neum postat će “čista“ i u imovinskopravnom smislu.

Trenutno je u toku gradnja dionice Drenovac – Stolovi, a rok za završetak radova je kraj naredne godine. Rok za izgradnju tunela Žaba je kraj oktobra ove godine. Tunel je nedavno probijen, a trenutno se radi i na njegovom uređenju.

Kompletna cesta Stolac – Neum (M17.3), u dužini od 36 kilometara, tako bi trebala biti u funkciji do kraja naredne godine, čime će jedini bosanskohercegovački grad na moru konačno kvalitetnom cestom biti povezan s ostatkom zemlje. Do sada je izgrađeno oko 26 kilometara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...