KUHA NA BLISKOM ISTOKU: Hiljade Palestinaca na protestima u Gazi protiv izraelske aneksije, traže kažnjavanje Izraela zbog zločina...

Veliki broj Palestinaca okupio se danas u Pojasu Gaze u znak protesta zbog gradnje ilegalnih jevrejskih naselja i planirane izraelske aneksije dijelova okupirane Zapadne obale, javlja agencija Anadolija.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Na poziv različitih palestinskih grupa, protestnoj šetnji u Gazi prisustvovale su stotine građana. Nosili su palestinske zastave i transparente s natpisima protiv planirane izraelske aneksije.

Govoreći u ime palestinskih grupa, član političkog biroa Palestinske demokratske unije Sadi Abid rekao je da odluka Izraela o "aneksiji" prijeti postojanju palestinskog naroda, protivi se međunarodnim zakonima o legitimitetu i dovodi palestinski narod do nove intifade.

Abid je pozvao na istragu pred Međunarodnim krivičnim sudom kako bi se Izrael kaznio zbog zločina nad palestinskim narodom.

Okupirana teritorija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku Vladu Izraela, a obojica su pritom najavila da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao “nepodijeljeni glavni grad Izraela“ i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će Izrael, prema američkom planu, aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Izrael je Zapadnu obalu osvojio 1967. u Šestodnevnom ratu protiv susjednih arapskih država.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...