DODIK JEDVA DOČEKAO: "Neprihvatljiva i nerazumna odluka ministrice Turković, ali s obzirom na to kako ona radi svoj posao…“

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je "neprihvatljiva i nerazumna odluka" ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisere Turković...

  • Politika

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 6

...da s dnevnog reda sjednice Vijeća skine odluku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, ali da ga "ne iznenađuje imajući u vidu na koji način ona obavlja svoj posao".

"Nerazuman potez, ali to samo govori o odnosima u BiH, gdje se uvijek želi drugome da nanosi šteta, a ne da nekome bude podrška", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je istaknuo da Republika Srpska reagira kada je riječ o Trgovskoj gori te da je pokrenuto niz aktivnosti od lokalnih institucija, prije svega Novog Grada, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staše Košarca, ali i njega kao člana Predsjedništva BiH, koji je prošle godine ovo pitanje stavio na dnevni red, kada su doneseni određeni zaključci i okvir za djelovanje institucija BiH.

Govoreći o ranije najavljenom sastanku s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Dodik je rekao da bi sljedeće sedmice trebalo da se sastanu da bi vidjeli na koji način deblokirati proces imenovanja u zajedničkim organima.

On je dodao da bi tema razgovora trebalo da budu i lokalni izbori te druga pitanja. 

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara s dnevnog reda je skinuta odluka o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru i to na zahtjev ministrice inostranih poslova BiH Bisere Turković, koja je danas  obrazložila svoj potez rekavši da bi imenovanje ovog tima dupliliralo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje povratiti svoja izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju", navela je Turkovićeva u obrazloženju.

Ministrica je kazala da je važno napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa "Službeni glasnik BiH" 28/16), i da je na prijedlog ministra spoljne trgovine Staše Košarca, Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora. Osim toga, uz Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

"Sada se nastoji osnovati Ekspertna grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje Pravno savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova. Uz to, u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda  je nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Sve se pravdalo žurbom", objašnjava Turković.

Ona pita u čemu je tolika žurba ako Hrvatska još nije usvojila nijedan službeni akt koji se tiče okoline na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna dostaviti našoj zemlji na usaglašavanje.

"Postavlja se pitanje pa što će nam raditi sva ta tijela koja imamo ako mi nastavimo sa formiranjem i plaćanjem novih i novih komisija kojima  ćemo davati različita imena?  Nije li došlo vrijeme da počnemo da se odgovornije ponašamo prema limitiranim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju?", navela je ministrica Turković u pisanom saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...