METEOROLOZI ZAPREPAŠTENI: Jedno od najhladnijih mjesta na svijetu prži se na 38 stepeni!

„Imali smo izuzetno neuobičajene vremenske uvjete” u junu i „rekordi su lako srušeni”, rekao je Roman Vilfand.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2020  01. Jul. 2020

  • 0

Ruski Arktik zabilježio je u junu rekordne temperature koje su izazvale velike požare u tundri, rekao je direktor ruske meteorološke službe povezujući te „izuzetne” anomalije s klimatskim promjenama.

„Imali smo izuzetno neuobičajene vremenske uvjete” u junu i „rekordi su lako srušeni”, rekao je Roman Vilfand na konferenciji za novinare u Moskvi.

Istaknuo je, naprimjer, novi rekord u arktičkom gradu Verhojansku, gdje je 17. juna izmjereno 38 Celzijevih stepeni.

„To je nevjerovatno”, rekao je, preciziravši da je u tom gradu potkraj 19. stoljeća izmjerena rekordno niska temperatura od 67,8 stepeni ispod nule.

Nekoliko regija na sjeveru Rusije, među kojima područja u Jakutskoj Republici na obali Atlantskog okeana, suočavaju se posljednjih sedmica s toplinskim valom.

Sela u tundri, područjima prekrivenim travom i niskim rastinjem karakterističnim za Arktik, suočena su s velikim požarima.

Po Vilfandu, porast temperatura i sunčanog vremena na dalekom sjeveru izazvani su klimatskim promjenama i promjenama u cirkulaciji zračnih struja, s češćim polarnim anticiklonama koje donose sunčano vrijeme.

Ljeti, izostanak oblaka izazvan anticiklonama zagrijava Arktik, objasnio je.

„Meteorolozi prije nisu često svjedočili opasnim požarima u polarnim područjima”, rekao je, ističući da su anticiklone postale daleko češće i da ih je teško predvidjeti.

„To je glavni problem i jedna od posljedica klimatskih promjena”, rekao je.

Požari izazvani visokim temperaturama, pokreću začarani krug, jer se pepeo od požara taloži u polarnim regijama zbog čega se brže topi led, koji, inače, reflektira Sunčeve zrake i sprečava zagrijavanje tla, objasnio je.

Prema službenim procjenama, Rusija se zagrijava oko 2,5 puta brže od ostatka svijeta zbog svojih golemih arktičkih prostranstava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ističe koristi povećanja temperature za otvaranje novih pomorskih putova na sjeveru i lakše iskorištavanje resursa.

Klimatske promjene ugrožavaju, međutim, permafrost, trajno zaleđeno tlo koje pokriva 65 posto Rusije i na kojem je sagrađeno mnogo infrastrukture.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...