NJEMAČKI MEDIJI PROZRELI MANIPULACIJE VUČIĆEVOG REŽIMA: "U Srbiji se uljepšava broj oboljelih"

Brojevi se uljepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja, tako o situaciji u Novom Pazaru izvještava njemački ZDF, dok naslov komentara u bečkom Standardu glasi „Srbija je proigrala povjerenje“.

  • Regija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

„Kada je srpska premijerka (Ana Brnabić) u korona-žarištu u Novom Pazaru stala pred mikrofon, ljutiti građani nisu mogli da se umire. Izvikivali su imena svojih mrtvih koji su, kako smatraju, umrli od Kovida 19 zbog lošeg upravljanja i korupcije. I medicinski personal je okrenuo leđa (premijerki). Brojevi se uljepšavaju, situacija je gora nego što se predstavlja“, navodi se u izvještaju njemačkog javnog servisa ZDF o situaciji u Srbiji, prenosi Deutsche Welle (DW).

Nakon citiranja dijela obraćanja premijerke Brnabić u Novom Pazaru u kojem ona kaže da su informacije koje su se posljednjih dana pojavile u više medija u Srbiji pogrešne, u prilogu su pušteni amaterski snimci iz novopazarske bolnice koji su se prethodnih dana pojavili na društvenim mrežama.

„Snimci pokazuju da je zdravstveni sistem očigledno preopterećen. Nedostaje materijal, ali i personal, jer i među njima ima zaraženih“, prenosi ZDF.

U prilogu je emitovana i izjava ljekara Mithata Edinovića koji kaže da je zbog političkih, a ne medicinskih razloga došlo do naglog popuštanja mjera. ZDF navodi da je broj slučajeva počeo da raste neposredno uoči izbora 21. juna.

„Popuštanje mjera pomoglo je vladajućoj partiji predsjednika Vučića da pobjedi. Slavilo se uz trubače, nakon čega se troje članova vlade razboljelo“, dodaje se.

Bečki Standard piše da je „upozorenje (austrijske vlade) da se ne putuje u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i na Kosovo opravdano, s obzirom na to da se broj novozaraženih u poslednjih desetak dana masovno povećavao“.

„Nikada do sada na Balkanu nije oboljelo toliko ljudi, a krivulja nastavlja da raste. Da je balkanska dijaspora iz Austrije počela da putuje i da posjećuje rodbinu, kao što to čini svakog ljeta, virus bi se sigurno proširio“, navodi se u tekstu.

Dodaje se da „u nekim mjestima u Srbiji vlada panika zbog čega je „potpuno neshvatljivo zašto je Evropska komisija stavila tu zemlju na zelenu listu“ što je, kako navodi list „samo prijedlog koji, uzgred, ne samo Austrija, već i Njemačka, nisu slijedile zbog osjećaja odgovornosti“.

U komentaru se podsjeća i na izvejštaje u medijima prema kojima postoji nesklad između zvanično saopštenih brojeva zaraženih i umrlih u Srbiji u periodu između 19. marta i 1. juna, i ukazuje da „vlada Srbije do sada nije bila u stanju da objasni“ taj nesklad.

„Povjerenja u vlasti više nema“, zaključuje se u tekstu uz ocjenu da je „sada vreme da se nezavisnim ekspertima i novinarima omogući pristup informacionom sistemu Kovid za Srbiju kako bi provjerile činjenice i kako bi se povjerenje povratilo“.

Da bi zaštitili sopstvene građane – ali i iz solidarnosti s evropskim susjedima – mjere predostrožnosti u Srbiji trebalo bi pojačati“, poručuje se na kraju komentara u bečkom Standardu koji je preneo DW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...