USIJANJE NA SARAJEVSKOJ BERZI: "SB" otkriva zašto su dionice "Bosnalijeka" skočile nebu pod oblake

Predsjednik uprave "AS Holdinga" Rusmir Hrvić kazao je za "Slobodnu Bosnu" da će njegova kompanija ostati vezana isključivo za industriju hrane i da uopšte nema namjeru ulaziti u farmaceutsku industriju.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Mada je "AS Holding" Tešanj od početka godine do danas na Sarajevskoj berzi kupio 16 posto dionica "Bosnalijeka" i postao drugi najveći suvlasnik vodeće farmaceutske kuće u BiH, iz tešanjske firme demantiraju glasine kako je riječ o „neprijateljskom preuzimanju“ "Bosnalijeka".

U posljednje vrijeme, u krugovima poslovne zajednice pronose se, naime, glasine kako tešanjska firma namjerava da potpuno ovlada "Bosnalijekom" i postane njen većinski vlasnik. Upravo na krilima te priče, dionice "Bosnalijeka" poletjele su u nebo i u jednom trenutku su skočile za čak 27 posto!

Predsjednik uprave "AS Holdinga" Rusmir Hrvić potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" da njegova kompanija ne namjerava stati s kupovinom "Bosnalijekovih" dionica, ali odlučno demantira glasine da im je krajnji cilj da preuzmu ovu farmaceutsku kuću.

- Naš primarni cilj ostaje prehrana i "AS Holding" će se isključivo razvijati u tom smjeru. Istina je da kupujemo dionice "Bosnalijeka", ali to gledamo kao dobru poslovnu priliku i ništa drugo. Mislimo da je "Bosnalijek" jako dobra kompanija, da stabilno posluje i raste i da će vrijednost te kompanije stalno rasti i to je jedini razlog zbog kojeg investiramo u tu kompaniju. Nemamo ambicije ulaziti u farmaceutsku industriju na drugi način. "Bosnalijek" nije jedina firma izvan našeg core businessa u kojoj kupujemo i prodajemo dionice - kazao je za "Slobodnu Bosnu" prvi čovjek tešanjske kompanije Rusmir Hrvić.

Prema trenutnom rasporedu snaga, najveći pojedinačni dioničar u "Bosnalijeku" ostaje "KBC Euro Credit Capitala", drugi je tešanjski "AS Holding", a treći je i dalje "Raiffeisen banka" d. d.

Hrvić za "Slobodnu Bosnu" kaže da će fokus "AS Holdinga" u narednom periodu biti velikokladuški "Agrokomerc", koji je dobro startao nakon što je dospio pod krov tešanjskog "AS Holdinga", ali je pandemija koronavirusa donekle poremetila razvojne planove nekadašnjeg velikokladuškog giganta.

- Glavni cilj koji smo podstavili pred sebe jeste modernizacija proizvodnje u "Agrokomercu" i podizanje konkurentnosti, koja mora biti na evropskom nivou. To ćemo raditi u narednom periodu - kazao je na kraju razgovora za naš portal Rusmir Hrvić, predsjednik uprave "AS Holdinga".

(A. M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...