POGORŠANA SITUACIJA U FBiH: Traži se...

...proglašenje epidemije, a Vlada FBiH usvojila je informaciju o pogoršanoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, kao i o poduzetim aktivnostima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nakon prestanka stanja prirodne nesreće, uzrokovane novim koronavirusom u FBiH.

  • Vijesti

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 1

Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zaduženi su da, s obzirom na promijenjenu epidemiološku situaciju u vezi s Covidom-19 u Federaciji BiH, poduzimaju mjere i aktivnosti radi sprečavanja njegovog širenja te da o tome obavještavaju Vladu Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove obavezana je da pojača inspekcijski nadzor te koordinirano obavlja sve aktivnosti s kantonalnim upravama inspekcije.

Vlada Federacije BiH uputit će zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno sada naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a suprotno postupanje primjereno je sankcioniraju i u prekršajnom i u krivičnom postupku.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će se tražiti intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, a s ciljem poduzimanja i restriktivnijih mjera ukoliko se ocijeni da su potrebne u odnosu na procjenu Covid-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Također, pripremit će akt obraćanja Vlade Federacije BiH vladama kantona u kojem će tražiti pojačan nadzor svih inspekcija u kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcija organiziranih pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnih općinskih i gradskih inspektora, kao i kantonalnih uprava policije radi kontrole provođenja naređenih mjera te poduzimanja mjera protiv onih počinilaca koji krše naređene mjere u uvjetima pandemije Covida-19. Ovo uključuje i iznalaženje mogućnosti na nivou kantona za povećanje broja inspektora u ovim oblastima.

Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će i akt obraćanja Vijeću ministara BiH u kojem će zatražiti da bude osigurano jednako postupanje u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, što uključuje i hitno utvrđivanje epidemioloških kriterija za ulazak putnika u BiH, jaču kontrolu graničnih prijelaza u BiH od Granične policije BiH, obavještavanje nadležnih tijela drugih država o laboratorijima koji su akreditirani i ispunjavaju uvjete za laboratorijsku dijagnostiku - real time PCR za detekciju SARS-CoV-2, kao i drugih mjera neophodnih za sprečavanje širenja Covida-19 u BiH.

Federalni ministar zdravstva obavezan je da, u skladu sa svojim ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, proglasi epidemiju Covida-1, te kao ugroženo područje odredi cijelu teritoriju Federacije BiH.

Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja, saopćeno je iz Vlade FBiH.  

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...