POŠTENO GOVOREĆI: Federacija je u skoro mjesec i po izgubila 27.600 radnih mjesta" - ovo je potvrdio...

...direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2020  02. Jul. 2020

  • 0

Na početku razgovora za Hayat TV osvrnuo se na proteste turističkih radnika u Mostaru. Kazao je da je turizam najpogođenija grana privrede u našoj zemlji, ali je istaknuo i da je pandemija pogodila sve privredne subjekte, odnosno porezne obveznike.

"Rekao bih da su se sve firme koje su porezni obveznici i kojima je bio zabranjen rad mjerama Vlade FBiH, odnosno kriznih štabova, našle u nezgodnoj situaciji s obzirom na to da su se te mjere odnosile na zabranu obavljanja djelatnosti do 30. maja ove godine.

Onda je logično da se svi ti subjekti kojima je bio onemogućen rad, nađu u ovakvoj situaciji. Najviše se to odnosi na ugostiteljsku djelatnost, kafiće, hotele...", poručio je Isović.

Kada su u pitanju otkazi za vrijeme pandemije koronavirusa u našoj zemlji, Isović je rekao da je veliki broj građana ostao bez posla u turizmu.

"Nismo gledali to po djelatnostima. Pratili smo ukupne podatke o zaposlenima i otkazima i mogu reći da su zaposlenici Porezne uprave zaista u teškim uslovima obradili negdje oko 110 miliona prijava i odjava zaposlenika i najniža tačka zaposlenosti bila je 8. maja, kada smo zabilježili nešto više od 507 hiljada radnika, i ako uzmemo taj broj i uporedimo ga sa onim koji je bio 16. marta, tačno je FBiH izgubila u tom periodu 27.600 radnih mjesta.

Ono što je dobro jeste da dolazi do povećanja broja zaposlenih. Tako da od 8. maja do 30. juna imamo porast broja zaposlenih u FBiH na skoro 11 hiljada novih radnih mjesta", pojasnio je Isović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...