MILAN TEGELTIJA U VELIKOM STRAHU: "Ovo je direktno miješanje u rad pravosudnih institucija..."

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je i današnje saslušanje pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu još jedna potvrda direktnog i flagrantnog miješanja te komisije u pojedinačne okončane disciplinske i tekuće krivične predmete pred pravosudnim institucijama, tačnije predmet u fazi istražnog postupka pred Tužilaštvom BiH.

  • Društvo

  • 02. Jul. 2020  

  • 6

"To bi moglo da bude ne samo flagrantno i direktno miješanje u rad pravosudnih institucija, nego eventualno i ometanje tekuće istrage, odnosno živog krivičnog postupka", rekao je Tegeltija.

On je naveo da zadatak Privremene istražne komisije prevazilazi zakonodavne nadležnosti parlamenta BiH, te da takva vrsta parlamentarnog nadzora nad radom pravosuđa u BiH i VSTV-a nije u skladu sa Ustavom i narušava demokratsku podjelu vlasti.

U vezi sa zaključcima Komisije koji se odnose na njega lično i "izjave" da je kao predsjednik VSTV-a zabranio sudijama i tužiocima da sarađuju s Komisijom, Tegeltija je rekao da to samo pokazuje koliko je neozbiljan rad te komisije koja se naziva istražnom.

"Oni očito do svojih zaključaka dolaze na osnovu nekakvih nebuloznih interpretacija pojedinih kvazinovinara, a ne na osnovu stvarnog stanja stvari i zvaničnih saopštenja institucija, u ovom slučaju VSTV-a", naveo je Tegeltija.

On je naglasio da pokušaj personalizacije VSTV-a i njegovih odluka, te svođenja institucije na jednog čovjeka, taman on bio i predsjednik te institucije, pokazuje u stvari institucionalnu neozbiljnost članova tog parlamentarnog tijela i nepoznavanja osnovnih zakonskih odredaba Zakona o VSTV prema kojima VSTV odluke donosi kolektivno glasanjem članova Savjeta, a ne proizvoljnim naredbama i izjavama predsjednika VSTV-a.

Tegeltija je podsjetio da je VSTV-a odnos prema istražnoj komisiji iznio u svoja četiri zaključka od 18. jula 2019. godine koja su u cijelosti i jednoglasno potvrđena i na posljednjoj sjednici VSTV-a BiH.

"Prema tome, VSTV smatra da u pogledu istrage o radu pravosuđa u BiH i VSTV-a zadatak te komisije prevazilazi zakonodavne nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te da takva vrsta parlamentarnog nadzora nad radom pravosuđa u BiH i VSTV-a nije U skladu sa Ustavom i narušava demokratsku podjelu vlasti", rekao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...