NAJTEŽI PORAZ WEHRMACHTA: U briljantnoj vojnoj operaciji likvidirano je i zarobljeno više od 350.000 nacističkih vojnika, a nakon toga ništa više nije bilo isto…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 03. Jul. 2020  03. Jul. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u glavni grad Bjelorusije Minsk, u davnu 1944. godinu.

Operacija „Bagration“ bila je glavni napad sovjetskih snaga u ljeto 1944. godine protiv nacista u Bjelorusiji. Munjevita je to i odlučna akcija sovjetskih snaga, koje su Nijemci gotovo jednakom žestinom nastojali spriječiti da izađu na granice Njemačke, a rezultirala je uništenjem njemačke grupe Armija Centar i jednim od najtežih poraza Wehrmachta tokom Drugog svjetskog rata, čime su sovjetske snage oslobodile Bjelorusiju i došle na samu granicu Trećeg rajha.

Operacija Bagration je, u dogovoru sa SAD-om i Velikom Britanijom, počela 22. juna 1944. godine, ubrzo nakon što su se 6. juna 1944. godine saveznici iskrcali u Normandiji.

Operacija "Bagration", u kombinaciji s operacijom "Lavov-Sandomierz", pokrenutom nešto kasnije u Ukrajini, omogućila je Sovjetskom savezu da vrati, praktično, sve teritorije u granicama iz 1941., da napreduje u teritoriju Njemačke u Istočnoj Pruskoj i da dođe do predgrađa Varšave, nakon stjecanja kontrole nad dijelom Poljske istočno od rijeke Visle.

Uprkos velikom broju uključenih jedinica, sovjetski zapovjednici doveli su protivnike u zabludu oko pravca napada, sve dok već nije bilo prekasno za Nijemce da se izvuku.

Bitka je bila opisana kao trijumf sovjetske doktrine „duboke operacije“, gdje su kroz proboje u njemačkoj odbrani ubacivane velike oklopne jedinice sa po više stotina tenkova.

Napad je počeo ujutro 22. juna 1944., tri godine nakon njemačkog napada na Sovjetski savez. Ipak, njemačka Vrhovna komanda očekivala je napad na grupu Armija Jug, koja je već bila značajno oslabljena i istjerana iz većeg dijela Ukrajine i zato je primala naoružanje odvojeno od grupe Armija Centar neposredno prije napada. Grupa Armija Centar je na početku sovjetskog napada raspolagala sa svega 500 tenkova i samohodnih topova, nasuprot skoro 6.000 sovjetskih.

Operacija "Bagration" uključivala je više od 2,3 miliona sovjetskih vojnika, raspoređenih u 200 divizija, i velike formacije tenkova i teške artiljerije protiv 34 njemačke divizije u grupi Armija Centar. Poraz je za Nijemce rezultirao smrću ili zarobljeništvom oko 300.000 njemačkih vojnika.

Prijestonica Bjelorusije Minsk oslobođena je 3. jula, pri čemu je zarobljeno 50.000 Nijemaca. Deset dana kasnije, Crvena armija stigla je do predratne granice s Poljskom. Uništenje grupe Armija Centar stajalo je Nijemce najvećeg dijela tenkova kojima su raspolagali na Istočnom frontu te 57.000 ostalih vozila. Sovjetski gubici u nepuna dva mjeseca operacije procjenjuju se na 180.000 mrtvih i nestalih vojnika, uz oko 590.000 ranjenih i oboljelih, uz izgubljenih 2.957 tenkova, 2.447 topničkih sredstava i 822 aviona.

U usporedebi s ostalim bitkama, ovo je bila daleko najveća sovjetska pobjeda u brojčanom smislu, zadajući teške gubitke njemačkim jedinicama na Istočnom frontu - kako u ljudstvu, tako i u ratnoj tehnici.

Njemačka vojska nikad se nije oporavila od materijalnih i ljudskih gubitaka zadobijenih tokom ovog vremena, izgubivši oko četvrtinu svojih ljudi na Istočnom frontu.

Operacija je dobila ime po generalu Petru Bagrationu, koji je poginuo u Borodinskoj bici protiv Napoleona 1812. godine, a 3. juli postao je državni praznik u Bjelorusiji te se slavi kao Dan nezavisnosti.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...