MINISTRICA TURKOVIĆ SAD JE KONKRETNA: Govorila o namjeri Hrvatske da nuklearni otpad odlaže na granici naše države i treba priznati da je u pravu

"Mi nećemo dozvoliti da Hrvatska odlaže nuklearni otpad na granici Bosne i Hercegovine, ali formiranje nekakve velike komisije, koja će biti dodatni trošak za BiH, nije način da to spriječimo."

  • Politika

  • 03. Jul. 2020  03. Jul. 2020

  • 2

"Moramo prvo podići nivo komunikacije sa susjedima. Neću nikada dozvoliti da Srbija ili Hrvatska ili bilo ko drugi omalovažava Bosnu i Hercegovinu", izjavila je u intervjuu za "Dnevni avaz" Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Turković kaže da javnost mora znati ko ovdje radi u interesu države, a ko ne.

Naglašava da je Trgovska gora samo jedan od bilateralnih problema koje imamo s Hrvatskom, a gotovo se svakodnevno otvaraju i novi izazovi. "Moramo ih rješavati uz međusobno poštivanje. Ministarstvo vanjskih poslova i bh. diplomatija su dugo bili zapušteni i sada moramo vraćati situaciju u kojoj se BiH mora poštovati kao država i unutar, ali i izvan naših granica.

Proteklih sedmica sam imala više razgovora sa partnerima, ministrima država EU, s evropskim komesarima, s našim prijateljima iz svijeta i rezultat tih aktivnosti će biti vidljiv. To je mnogo važnije od ovog dnevnopolitičkog prepucavanja", rekla je ministrica.

Upitana zbog čega je skinula s dnevnog reda Vijeća ministara BiH sve one tačke o kojima se govori, kazala je da Vijeće ministara mora djelovati u skladu sa zakonom i političkim dogovorom.

"Moramo osigurati funkcionalnost institucija, imenovati odgovorne osobe u državne agencije, ali ne može se stalno ići na štetu Bošnjaka. Od nas se konstantno očekuje da pravimo ustupke, jer ostalim partnerima odgovara da stvari ne idu u pravom smjeru. Država mora djelovati, građani moraju osjetiti naš rad i aktivnost, ali nećemo nigdje stići ultimatumima", rekla je, između ostalog, ministrica Turković.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...