ZAVRŠENA GRADNJA MOSTA NA SAVI KOD SVILAJA: Evo kako izgleda most čija gradnja kasni cijelu godinu (VIDEO)

Most preko Save kod Svilaja završen je u cijelosti, objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled, nakon čega slijedi izdavanje upotrebne dozvole, dok će puštanje u promet biti po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini, saopćili su u petak iz "Hrvatskih autocesta" (HAC).

  • Ekonomija

  • 04. Jul. 2020  04. Jul. 2020

  • 0

Gradnja tog važnog međudržavnog mosta započela je 2016. godine, a most je zajednička investicija Republike Hrvatske ("Hrvatske autoceste" d.o.o.) i Bosne i Hercegovine.

Na temelju međudržavnog sporazuma, svaka država finansira projekt s udjelom od 50 posto, a most je gradila kompanija "Hering" iz BiH, koja još nije dovršila gradnju dijela mosta koji gradi BiH.

Građevina je ukupne dužine 660 i širine 29 metara, sastoji se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozne trake.

Most se nalazi na Koridoru 5C Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autocesti A-5, dionici Sredanci – granica BiH. Ujedno je kontaktna tačka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Značajan dio teretnog prometa s Graničnog prijelaza Slavonski Brod – Brod preselit će se na Granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu, kao i prometnog opterećenja kroz Slavonski Brod, navodi se u saopćenju HAC-a.

Prema ranijem planu, most je trebao biti izgrađen do jula prošle godine, ali su obje strane, i BiH i Hrvatska, kasnile s izvođenjem radova, mada je novac blagovremeno osiguran. Bosna i Hercegovina je kasnila devet, a Hrvatka skoro 12 mjeseci!

Most je u potpunosti izgrađen, ali će u stvarnoj funkciji biti tek kada se izgradi novi granični prijelaz, a to bi trebalo biti u proljeće naredne godine.

U dva videopriloga pogledajte kako izgleda do sada izgrađeni most kod Svilaja.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...