TVRTKO I TROJANCI: "Je li državljanima Hrvatske u BiH i bh. katolicima dosadila omča zvana legitimitet?"

Politička scena iscjepkana kao rijetko kada u novijoj hrvatskoj historiji.

  • Politika

  • 05. Jul. 2020  05. Jul. 2020

  • 3

Piše: Rasim Belko

Hrvatska će u nedjelju, 5. jula birati saborske zastupnike, a iako je proteklih nekoliko izbora bilo napeto i neizvjesno, ovi će skoro pa sigurno biti najnapetiji i najneizvjesniji. Ne samo zbog aktuelnog trenutka u kojem su zakazani, već i zbog tektonskih političkih poremećaja koji su se u Hrvatskoj desili proteklih godina. 

Politička scena iscjepkana kao rijetko kada u novijoj hrvatskoj historiji. Pred biračima će biti priličan izazov u odabiru. Nekada su uglavnom birali između lijevog i desnog bloka, a danas su to lijevo i desno rastegnuti unedogled. Nit su lijevi samo lijevi a nit desni samo desni. 

Politički mix nastao na pojedinačnim istupima iz ova dva bloka doveo je SDP i HDZ u poziciju da više nisu sigurni šta im znači pobjeda jer ono što će se desiti poslije izbora je teško isplanirati. 

Domovinski pokret Miroslava Škore, Most, Možemo! (Nova ljevica, Radnička fronta i ORaH), Dosta pljačke (Živi zid, Stranka Ivana Pernara), te čitav niz drugih stranaka koje ne pretenduju u sam vrh ali mogu velikima pomrsiti račune dovoljan su razlog da očekujemo triler izbore u susjednoj nam državi. 

Ono možda najizvjesnije jeste da SDP i HDZ neće koalirati, sve ostalo je moguće. 

No, unutrašnje stanje u Hrvatskoj nas se smije i mora ticati jedino kroz prizmu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. A činjenica da u našoj državi živi najbrojnija hrvatska dijaspora opravdava taj stav. 

Dosadašnja praksa bila je jednosmjerna i vodila u potpunu dominaciju HDZ-ovih kandidata među biračima u Bosni i Hercegovini. Pravilom se smatralo da su hrvatski državljani u BiH naklonjeni HDZ-u, što je nerijetko donosilo prevagu u rezultatu izbora. 

Ove godine svašta bi se moglo desiti. U 11. izbornoj jedinici 11 je političkih subjekata istaklo svoje liste u utrku za saborske mandate. 

HDZ je na top pozicijama istakao Zdravku Bušić (zamjenicu šefa hrvatske diplomatije), bivšeg načelnika Kreševa Radoja Vidovića i sadašnjeg gradonačelnika Ljubuškog Nevenka Barbarića.

Među oponentima HDZ-u ponovo se ističe nosilac Nezavisne liste Željko Glasnović, ali za razliku od izbora prije, ovaj put će im na megdan izaći i najpoznatija hrvatska zviždačica i heroina borbe za Inu kroz koaliciju Dosta pljačke Vesna Balenović. 

Međutim, HDZ-u bi najveći protivnik trebao biti Most. Kao udarnu iglu svoje liste istakli su novo političko lice Slavena Raguža. A Raguž, onako poletan bez oraha u džepu poručio da su dosadašnji saborski zastupnici iz HDZ Božo Ljubić i Željko Raguž stavljali interes i sve podređivali stranci ne mareći za birače. S druge strane Glasnovića vidi kao osobu zapelu u sterilnim raspravama ideološke i svjetonazorske naravi. 

Među Mostovim uzdanicama su i Vesna Šunjić i Tvrtko Milović. Šunjić je antifašista i neko ko nema problema reći što misli o fašizmu i HDZ vladavini. Na istoj listi, ali potpuno suprotne osobnosti i nastupa je i Tvrtko Milović. 

Kontroverzni urednik BHT-a, često spreman da izvali glupost kojom posoli rane bošnjačkih žrtava rata, a posebno roditelje čiju su djecu ubili, sličniji je HDZ-u nego sadašnjem Mostu. 

Ali, nekako se obreo na listi, pa će biti na suprotnoj strani svojih dojučerašnjih političkih mentora. Nije isključeno da je i trojanac Dragana Čovića u redovima Mosta. Ali, kako god. 

Hrvatska demokratska zajednica, i u BiH i u Hrvatskoj, očito se suočava s mogućnosti da doživi najveću političku štetu u posljednje dvije decenije. 

Zato su se valjda HDZ prvaci u Hrvatskoj okrenuli koronavirusu kao glavnoj podlozi u predizbornoj kampanji. To bi ih moglo dvostruko koštati. Jer, primjera radi hrvatske turističke radnike i njihove porodice ne brine mnogo kako se HDZ-ova vlast borila s koronom, već kako će vratiti turiste od kojih se živi. 

Trikovi sa zabranama ulaska i šuplja priča neće ih uvjeriti da daju glas dok sabiraju gubitke već skoro uništene sezone. 

Borba HDZ-ove vlade s COVID-19 ni državljane Hrvatske u dijaspori neće mnogo zanimati. Posebno to možemo reći za one koji su u dijaspori u BiH. Njima su do sada nametana pitanja vitalnog svehrvatskog interesa, legitimiteta, legaliteta....

Običnom hrvatskom državljaninu u BiH danas je prioritet preživljavanje i opstanak. Toga u kampanji HDZ-a ima malo, baš malo. I to bi im moglo donijeti probleme. Možda će HDZ-ov politički bastion s Čovićem kao arhitektom napokon pasti, a na scenu doći oni koji nisu opterećeni za vječnu vladavinu HDZ-a BiH u našoj državi. 

Bude li načeta politička utopija HDZ-a BiH na izborima za Sabor Hrvatske velika je mogućnost da u novembru, na lokalnim izborima u BiH ta utopija preraste u katastrofu. 

Je li državljanima Hrvatske u BiH i bh. katolicima dosadila omča zvana legitimitet. 

Odgovore ćemo dobiti 5. jula i 15. novembra.

(NAP) 

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...