PUKLA BRUKA: Kako se kralo na izborima u Srbiji, glasove za Vučićev SNS lažirale cijele porodice…

Bili su ovo najprljaviji izbori u novijoj historiji višestranačja u Srbiji. Da sumnje u regularnost izbornog procesa nisu neosnovane, svjedoče brojne žalbe posmatračkih misija i pojedinih učesnika izborne utrke, ali i dokumenti koji su nakon kampanje dostupni javnosti.

  • Regija

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Prepravljanje zapisnika, pogrešno unošenje brojeva, isti rukopisi na dokumentima s različitih biračkih mjesta... samo su neke od nepravilnosti kojima je obilovao izborni dan u Srbiji.

U zaključku preliminarne analize izbora, koju je provela istraživačka misija CRTA, navodi se da su nepravilnosti i incidenti primijećeni na osam do deset posto biračkih mjesta, što je duplo više u odnosu na 2016. godinu.

“Ovo su su bili najlošiji izbori od svih koje smo mi kao posmatračka misija opservirali od 2016. godine, kako u odnosu na izborni dan, a još više na predizborni proces”, naveo je nakon zatvaranja birališta šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov.

A šta se sve događalo na dan izbora, kao i na koji način su se dovijali “domišljati” članovi biračkog odbora kako bi ispunili svoje dužnosti, pogledajte u nastavku…

Cijela familija u biračkom odboru u Smederevu

Birački odbor u Smederevu bio je toliko homogen da su ga činila tri para s istim prezimenom, dok su ostali članovi, različitih prezimena, potpisani identičnim rukopisom.

U Žitištu jedna osoba potpisala sve članove biračkog odbora

I na biračkom mjestu u Žitištu primijećene su nepravilnosti. Naime, jedan čovjek potpisao je sve članove biračkog odbora. Ostaje pitanje da li je riječ o velikodušnom gestu ili, pak, neki od članova, iako potpisani, nisu bili prisutni.

Rođaci na biračkom mjestu prepravljali rezultate

Da su na prethodnim izborima članovi porodica i bliski srodnici zajedno “čuvali kutije”, pokazuje i primjer još jednog dokumenta, gdje su rođaci prepravljali broj glasova koji su osvojile stranke. Ostaje pitanje da li je do greške došlo zato što se nisu složili oko rezultata ili zbog toga što su pogrešno brojali. Ipak, na kraju su podvukli da nisu imali primjedbe na način na koji je glasanje obavljano.

U Nišu jedna osoba potpisala 176 zapisnika

Nesvakidašnja situacija dogodila se u Nišu, gdje je jedna osoba unaprijed potpisala 176 bjanko zapisnika i kontrolnih listića na biračkim mjestima. Zbog toga je javnost počela opravdano da sumnja kako je riječ o organiziranom namještanju.

Na Kosovu ozbiljne sumnje u regularnost izbora

Pored toga što je cijela Kosovska Mitrovica glasala na jednom biračkom mjestu, na Kosovu su primijećeni propusti i u organizaciji biračkih odbora te je tako na biračkom mjestu u Leposaviću jedna osoba pokrila biračko mjesto sa 700 izašlih na glasanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...