OD DANAS NA SNAZI RIGOROZNE MJERE: Građani Kantona Sarajevo u narednih 14 dana moraju se pridržavati ovih naredbi, u suprotnom…

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je naredbu s restriktivnijim mjerama, čija primjena počinje danas.

  • Društvo

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Naredba sadržava sljedeće mjere:

Nalaže se poslovnim subjektima, javnim ustanovama, javnim preduzećima, organima uprave na području Kantona Sarajevo da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i preventivnih mjera, a preporučuje se da tamo gdje je god moguće i opravdano organiziraju rad od kuće ili odrede skraćeno radno vrijeme. Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

KS / Inspekcije na terenu zbog koronavirusa: Gdje su građani najneodgovorniji

Nalaže se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima do 24 sata, uz striktno poštivanje epidemioloških mjera: dezinfekcija prostora, maksimalan boravak do 4 osobe za jednim stolom, razmak između stolova ne manji od dva metra, redovno provjetravanje i držanje otvorenih vrata i prozora tokom radnog vremena. Za ugostiteljske objekte preporučuje se i da usluživanje gostiju bude u baštama i na otvorenom.

–  Ograničava se broj osoba unutar zatvorenog prostora u grupi na maksimalno 50, a vani na maksimalno 100 osoba, i to uz striktno poštivanje epidemioloških mjera: držanje fizičke distance i redovno obezbjeđivanje dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

–  Javni skupovi u Kantonu Sarajevo na kojima se okuplja više od 100 učesnika moraju biti najavljeni, a detaljne instrukcije za održavanje istih će biti date shodno epidemiološkoj situaciji. Preporučuje se starijem stanovništvu i osobama sa hroničnim oboljenjima da maksimalno ograniče kretanja i upotrebu javnog gradskog prijevoza.

– Tokom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskom prijevozu, obavezna je upotreba zaštitnih maski bez izuzetka, osim tokom boravka u ugostiteljskim objektima u skladu s tačkom 2. ove naredbe.

Sve osobe s akutnim respiratornim simptomima ili povišenom tjelesnom temperaturom, potrebno je da ostanu kod kuće, kontaktiraju nadležne domove zdravlja Kantona Sarajevo, kako bi dobile savjet i instrukcije za daljnje postupanje.

TK / Dr. Nermin Salkić: Kad bi 60 posto ljudi nosilo maske, zaustavili bi epidemiju

Preporučuje se da se putovanja u dijelove BiH, kao i u susjedne zemlje, koje su posebno ugrožene zarazom novim koronavirusom, odgode i svedu na najmanju moguću mjeru u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Nalaže se privatnim i javnim gerontološkim centrima, kao i socijalnim ustanovama koje zbrinjavaju osobe s posebnim potrebama, da potpuno obustave posjetu štićenicima. Ulaz u spomenute institucije dozvoljen je službenim osobama u cilju obavljanja redovnih poslova i aktivnosti (medicinsko osoblje: ljekari, tehničari, fizioterapeuti, laboranti i drugo medicinsko osoblje, zatim općinski službenici, službenici socijalnih službi, policijski službenici, notari i drugi) sa propisnom zaštitnom opremom (maske, rukavice, uz obavezna dezinfekciju i trijažu).

I kao posljednju mjeru, Krizni štab nalaže svim obdaništima i produženim boravcima za školsku djecu, kako javnim, tako i privatnim, u Kantonu Sarajevo, da odgajatelji i djeca koji imaju simptome respiratornih bolesti ili imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ne dolaze u kolektive. Isto se odnosi na roditelje da, ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu, ne dolaze u kolektive i ne dovode svoju djecu.

Naredba će važiti 14 dana, računajući od dana početka njene primjene.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...